Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Moska semenčeca

Moska semenčeca

Lepo pozdravljeni Dr. Kersnik,

mene samo zanima kje se da preveriti ali je v moski spermi dovolj semencec oz. ali so dovolj aktivna za oploditev zenskih jajcec. Ali za to obstajajo kaksne posebne klinike ali to lahko morda pregledajo na katerih drugih zdravstenih ustanovah? In katerih, ce morda veste.
Poleg tega me pa tudi zanima ce mogoce veste, ali obstajajo kaksne poze med spolnim odnosom, ki so bolj ucinkovite za oploditev od ostalih?

Najlepsa hvala za vase odgovore na to zelo delikatno zadevo.

Spoštovani!

V primeru neplodnosti para (več kot dve leti običajnih spolnih odnosov brez zaščite), je pregled sperma na število, gibljivost in obliko semenčic ena prvih preiskav. Opravljajo jo ginekologi, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti. Pri vašem zdravniku dobite napotnico, naročite se za pregled (skupaj s partnerko) in ob enem prvih posvetov z zdravnikom se dogovorite za zbiranje sperme in pregled.

Bolj kot poze je pomembno, da poskrbite, da je v spermi čim več semenčic in da med dvema odnosoma ni predolgega razmaka, ker bi v tem času padal vitalnost semenčic ali jajčeca. Nekako velja, da je jajčece oplodljivo še dva dno od dneva ovulacije, spermiji pa so kolikor toliko uporabni za oploditev do dva dni po izlivu. Odnos dan ali dva pred ovulacijo do dva dni po ovulaciji bi teoretično zagotavljal oploditev, zato je smotrno imeti spolne odnose na dva dni, ker se v dveh dneh praviloma nabere tudi zadosti spermijev. Če bi bilo pri pozah je kaj pomembnega je mogoče predvsem to, da ženska po odnosu vsaj še četrt ure poleži na hrbtu, mogoče z nekoliko privzdignjenimi bedri, da si ne izpira nožnice in da nima belega toka. Samo obdobje izliva v nožnico ni tako pomembno, saj je nožnica relativno kratka v primerjavi s penisom, tako da se izliv večinoma izvrši ob samem materničnem vratu ne glede na pozo. Mogoče poze v stoje res niso najbolj učinkovite za oploditev, a prav tako ne ščitijo pred zanositvijo.

Bistveno je, da se sprostita, zlasti partnerka. Pretirana skrb okoli zanositve lahko neugodno vpliva na hormone in neustrezno spodbujanje delovanja jajčnikov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close