Najdi forum

Zanositev

Pozdravljeni!

Stara sem 28 let in s partnerjem se trudiva zanositi že 5 mesecev. Ovulacijo sem do sedaj vedno zaznala po sluzi in po bolečinah v enem izmed jajčniku. Zadnja dva cikla, pa ovulacije nisem prepoznala, čeprav mi jo je ginekologinja potrdila, ker sem bila vmes na pregledu. V enem ciklu sem imela  tudi vmesne krvavitve (sveža rdeča kri), ki so se s tem ciklom nehale, je pa že 3 cikle prisoten rjav izcedek teden pred menstruacijo. Zasledila sem, da je rjav izcedek pred menstruacijo lahko znak nizkega progesterona za katerega imam v lutealni fazi tudi druge znake (občutljive prsi, depresija, nespečnost, anksioznost). Tudi menstruacija je zadnje tri cikle na začetku zelo rjava (ne začetni izcedek ampak že naprej krvavitev) in prisotni so krvni strdki. Zato sem po priporočilu ginekologinje opravila krvne teste v 22. dnevu cikla, ki so pokazale vrednosti progesterona 12.9 nmol in estradiola 296,2 pmol/l. Po tem sem tudi sklepala, da je ovulacija bila (nad 10, naj bi bila potrjena ovulacija?) in pa ugotovila, da je progesteron tik pod mejo.

Vendar sem potem čez dva dni dobila menstruacijo, kar pomeni, da sem imela cikel dolg samo 23. dni in ne 26-28 dni kot po navadi. Torej tudi dan testiranja ni bil ravno ustrezen in ne vem ali to pomeni dejansko nizek progesteron ali je to normalno glede na to, da sem bila tik pred menstruacijo?

Moje vprašanje se pa nanaša na zdravilo dabroston, ki mi ga je priporočila ginekologinja zaradi nizkega progesterona. Ga je v mojem primeru smiselno jemati za zanositev? Dejanskih rezultatov, če ga je premalo iz krvi torej nimam, ker ni bil ustrezen dan, vendar imam vse simptome + rjav izcedek, ki to verjetno potrjuje (čeprav v resnici ta cikel ni bil en teden pred menstruacijo, ker sem jo prehitro dobila, je pri prejšnih ciklih bil prb. en teden prej)? Prav tako pa me zanima, če morda veste zakaj je prišlo do tako kratkega cikla? Je to kaj povezano z zanositvijo oz z rumenim telescem? Prav tako me zanima do kdaj naj jemljem dabroston? Začela naj bi 3 dni po ovulaciji (sedaj si meri tudi BZ, da jo bom upam da potrdila) ampak ne vem točno do kdaj glede na to, da so moji cikli očitno ne redni? Če pa pride do zanositve pa vrjetno, kar nadaljujem?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Spoštoani,

kot prvo “zbrišite” predlog “ŽE” šele 5 mesecev po začetku prizadevanj po zanositvi, ker je minimalni čas ocenjevanja sposobnosti zanositve 12/13 mesecev. Kot drugo pa preverjanje ravni progesterona ni metoda za ugotavljanje, če je raven prenizka ali ne, saj takšnemu 2merjenu” manjka druga polovica podatkov, ki pa ga ne znamo merit in to je koncentracija receptorjev za progesteron na tkivih, ki ga potrebujejo. To je podobno kot bi merili višino morske gladine ne da bi vedeli ali je takrat čas za plimo ali oseko.
Skratka, še vsaj 7 do 8 mesecev se z omenjenim “problemom” sploh ne bi ukvarjal. zakaj tokratni ciklus “le” 23 dni, tudi ne bi vedel, ampak tudi to se kdaj pa kdaj zgodi brez posebnega razloga.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
Objava čaka odobritev

New Report

Close