Najdi forum

Pregledi uz

Pozdravljeni,

Zanima me, na koliko časa se dela UZ, če je pri nuhalni povečana možnost za zastoj rasti ploda pred 34 tednom in preeklampsije. Sem na terapiji z aspirinom + imam NSB z vecernim inzulinom.

Nazadnje sem imela UZ pregled v 25 tednu, zdaj sem v 31.tednu. Nazadnje mi ga gin. ni naredila…

Zanima me se vase mnenje glede aspirina, do katerega tedna vi svetujete jemanje.  Gin. mi je rekla do 34.tedna, druga ki jo je nadomescala vsaj do 36. tedna… kako je pol s tem ce se mora porod prej sprozit ali ce se sam prej zacne?

Hvala za odgovore.

Spoštovani,

Če se že odločimo za Aspirin, potem ga ima smisla jemati do poroda oziroma do vsaj 37. tedna nosečnosti. Kar zadeva UZ kontrol rasti pa ne vidim nobenega razloga, zakaj bi s tem pretiravali. Zastoj v rasti se ne pojavi od danes na jutri ampak je proces, ki nastopi počasi. Ujamemo ga lahko s povsem normalnim že itak možnim spremljanjem nosečnosti torej z UZ nekje med 30. in 34. tednom, nato pa kasneje le, če razdalja simfiza-fundus ne narašča po pričakovanjih. UZ ni prav nobeno čudežno orodje in ga žal možno zlorabljamo na napačen način, s tem pa neredko iz povsem zdravih nosečnic umetno ustvarjamo bolne in pretirano zaskrbljene, nevrotične mame.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close