Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zunanji obrat, Fragmin, prečna lega ploda

Zunanji obrat, Fragmin, prečna lega ploda

Spoštovani.

Noseča sem 38+5. Dete je tekom nosečnosti menjavalo vse mogoče lege, sedaj zadnjih nekaj tednov ves čas prečna lega. Ko sem bila naročena na obrat, sem dobila Kovid, kasneje še Fragmin, zato mi zunanjega obrata ne želijo napravit (tveganje povezano s Fragminom). Zadnja injekcija jutri. In tako so me v torek naročili na elektivni CR. Takrat bom noseča 39+1. Naj povem, da sem kar malo razočarana, ker so mi ves čas govorili, da manjka čisto malo, da se dete pravilno obrne, CR si ne želim. Zavedam se, da je to orodje za reševanje življenja, ampak me zanima še vaše mnenje, če so res prav vse možnosti izčrpane. Ta prvi je bil pa celo nosečnost v medenični vstavi, obrnili so ga v nekaj sekundah in sledil je naravni porod v 40+5, otrok je imel 4kg in obseg glave 37. Na koncu so sicer morali malce pomagat z vakumom, ker mu je padel PH. Ampak vseeno je bilo vse v redu, hitro sem okrevala, otrok sicer malo hipoton, ampak v splošnem vse v redu, sedaj star 16m.

Možnosti, da se plod obrne sam, najbrž več ni? Ves čas ga čutim zelo visoko zgoraj, skoraj prečno pod rebri. Ko ima svoje cikle intenzivnega gibanja, pa čutim gibe tako rekoč povsod po trebuhu. Bi morda lahko  pomagalo še, če bi poskusla iti plavat?

Zanima me samo še vaše mnenje, preden se dokončno sprijaznim, da bo pač CR. Hvala.

Spoštovani,

dandanes je porodniška stroka postala že tako hiperprotektivna, da teži k reševanju marsikaterega problema predčasno, deloma tudi zato, ker so se nekatere veščine žal izgubile. Zaradi pričakovanja prebivalstva, da se vse mora zaključiti idealno in se tudi ob manjših zapletih ustvarjajo pogromi, smo najprej prenehali gojiti nekatere veščine (porod v medenični vstavi, notranji obrat ploda na nožice z ekstrakcijo – npr. pri drugem dvojčku, kleščni porod pri obrazni vstavi in pravilni rotaciji glavice…), potem te pa pomanjkanje teh veščin pri vaginalnem porodu lahko spravi v stisko tudi med CR in to vodi v odločitve kakršna je bila pri vas, za CR pri 38 tednih pri prečni legi ploda pri drugorodnici.
Nekoč bi rekli, da se počaka na popadke, ti pa v 90 – 95% primerih s povečanjem tonusa maternice plod sami postavijo v eno od vzdolžnih leg (glavično ali medenično) in to potem obvladamo normalno s porodom. Če bi plod tudi med popadki ostal v prečni legi, pa se takrat naredi CR.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close