Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Neuspešna nosečnost

Neuspešna nosečnost

Pozdravljeni.

V prejšnjem tednu sem na pregledu (noseča 11 tednov in 5 dni) izvedela, da plod nima več utripa. Le to se naj bi zgodilo v 8-9 tednu. Poslali so me na umetno prekinitev s tabletko.

Vem, da ničesar ne morem več storiti, ampak vseeno se sprašujem kaj bi lahko bilo drugače. Predvsem pa za to, da bom v prihodnje bolj pozorna, saj je bila to prva nosečnost (stara sem 30 let) in si res več ne želim, da se mi to ponovi.

Namreč isti dan po prvem pregledu (kjer je bilo vse v redu) sem začela krvaveti. Ker mi ni dalo miru, sem naslednji dan vseeno obiskala urgenco, kjer so mi dali protitelesa (namreč sem A-). Čez dober teden je nato plodu nehalo biti srce.

Sprašujem se, ali bi bilo kaj drugače, če bi dobila Dabroston ali kakšno drugo obliko zdravila za podporo nosečnosti? Bi morala v tem času po krvavitvi biti v bolniškem staležu?

Imam pa še eno vprašanje. Že od včeraj me boli v levem jajčniku. Krvavitev je še blaga. Bi se mogla obrniti na izbranega ginekologa ali je to normalno po splavu?

Hvala za odgovor in vse dobro.

Lp.

Spoštovani,

ne glede na karkoli bi se nosečnost končala enako. Nihče si takih reči ne želi, ampak žal nobeno zdravljenje, tudi ne podpora s progesteronom, propadajoče nosečnosti ne more rešiti. Mnogi v stroki sicer predpisujejo najrazličnejše terapije in dajejo najrazličnejša priporočila, vendar med zdravljenimi in nezdravljenimi ni nobene razlike. Splav kot pojav je relativno pogost zaplet nosečnosti in dosega med 8 in 10% deleža vseh zaznanih nosečnosti (ocena deleža propadajočih med nezaznanimi nosečenostmi pa je celo tja do 50%).
Odmerek protiteles proti RhD je edini dokazano učinkovit ukrep pri RhD- nosečnicah, ker v 97% prepreči senzibilizacijo RhD in prepreči zaplete s tem v zvezi v naslednjih nosečnostih. Glede bolečin v trebuhu pa težko komentiram. Glede tega in morebitnega obiska zdravnika se boste morali odločiti sami.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close