Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Splav v zgodnji nosečnosti

Splav v zgodnji nosečnosti

Pozdravljeni,

v Sloveniji je splav na željo ženske dovoljen do 10. tedna nosečnosti. Na različnih forumih pa berem, da ginekologi poskušajo podaljšati postopek, da se splav naredi šele med 6-9 tednom, zlasti da se nosečnost potrdi z ultrazvokom. Po standardih WHO bi moral biti splav biti dovoljen tudi s potrditvijo nosečnosti v obliki pozitivnega beta hcg testa.

Zanima me, na koga se lahko obrnem, da je splav možno opraviti čimprej.

Spoštovani,

nosečnost se da opaziti v maternici pri najmanj 5 tednih + 3 dneh (gestacijska vrečka premera vsaj 4 do 5 mm), prekinitev nosečnosti pred tem časom pa odsvetujem, ker se do takrat ne da vedeti, če slučajno ne gre za IMN. Skandinavci res na to očitno ne dajo veliko, ampak s tem zavestno ignorirajo možnost, da se nosečnost prekine kje drugje kot v maternici, kar četudi ne povzroči akutnega problema, prikrije problem v ozadju, ki praviloma privede do IMN (delno zaprt jajcevod), za kar pa je primerno vedeti. Skratka, iz povsem praktičnih medicinskih razlogov odsvetujem prekinjanje nosečnosti preden se da ugotoviti njeno mesto vgnezditve.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close