Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prenos hpv – kdaj na testiranje, je smiseno cepljenje?

Prenos hpv – kdaj na testiranje, je smiseno cepljenje?

Pozdravljeni,
z novim spolnim partnerjem sva imela spolni odnos, nekaj dni po njem pa je opazil, da so se mu zoper pojavile bradavice, ki so mu jih po okuzbi s hpv (prenos s prejsnje partnerke) pred casom ze odstranili, sedaj pa so se zopet pojavili. Sva ekskluzivna, vseeno pa me je malce strah. Zanima me, ali je smiselno (in kdaj), da se testiram in preverim moznost prenosa oziroma ali je smiselno cepljenje – le mene ali obeh? Ne vem pa, kater genotip ima. Stara sva sicer nad 40 let, otrok se nimava, moji brisi so bili do sedaj ok.
najlepsa hvala za odgovor,

lpp

Spoštovani,

cepljenje priporočam obema, saj 9 valentno cepivo vsebuje tudi antigene tipov 6 in 9, ki povzročajo genitalne bradavice, testiranje pa mogoče niti ne bo pokazalo okužbe s tipom 6 ali 9 ampak le z onkogenimi tipi 16,18,31,34 itd., ki povzročajo oz. so povezani z rakom na MV.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close