Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Terapija ob novi diagnozi

Terapija ob novi diagnozi

Spoštovani,

Ob kontrolnem pregledu z dosedanjo diagnozo supraventrikularna tahikardija (terapija: Concor 2,5 mg zjutraj) je bil EKG: atrijska fibrilacija, fr. 71/min, normalna srčna os, brez znakov za ishemijo miokarda.

Mnenje zdravnice: ob današnjem pregledu ugotavljam verjetno že perzistentno atrijsko fibrilacijo. Ob tem je srčna frekvenca dobro urejena, v mirovanju se giblje med 70 in 80/min. Laborat.preiskave (hemogram, hepatogram, elektroliti, pro-BNP) pokažejo dobro ledvično delovanje. V izvidih ni pomembnih odstopanj od normale, blago je povečan le pro-BNP (988,0 ng/L). Še ne prejema antikoagulacijske terapije. Na podlagi izvidov se odločim za uvedbo Xarelto 20 mg/dnevno.

Glede na navedene izvide in navedbo dr., da je ”verjetno že perzistentna atrijska fibrilacija” ter mojo dobro fizično aktivnost brez dejavnikov tveganja (debelost, sladkorna, hipertenzija…), predvidevam, da bi lahko bila terapija npr. Aspirin Protect. Prosim za vaše mnenje in nasvet.

S spoštovanjem in hvaležnostjo vas pozdravljam

Spoštovani,

V vašem primeru se je prejšnja diagnoza supraventrikularne tahikardije razvila v tisto, kar se zdi vztrajna atrijska fibrilacija. Izvidi EKG kažejo srčni utrip 71 utripov na minuto brez znakov ishemije miokarda, kar nakazuje, da je srčni ritem sicer nepravilen zaradi AF, vendar je v mirovanju dobro nadzorovan. Raven pro-BNP 988,0 ng/l kaže na določeno stopnjo srčne obremenitve ali disfunkcije, vendar ni bistveno povišana v primerjavi z ravnmi, ki bi kazale na akutno srčno popuščanje

Odločitev za uvedbo antikoagulantnega zdravljenja z zdravilom Xarelto (rivaroksaban) v odmerku 20 mg/dan je primerna glede na diagnozo perzistentne atrijske fibrilacije. Antikoagulanti so ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za možgansko kap pri bolnikih z AF, zlasti kadar so prisotni dodatni dejavniki tveganja. Čeprav omenjate dobro telesno aktivnost brez pomembnih dejavnikov tveganja, kot so debelost, sladkorna bolezen ali hipertenzija, je pomembno upoštevati druge dejavnike, ki lahko vplivajo na tveganje za možgansko kap. Skratka, priporočam, da upoštevate mnenje vaše zdravnice.

LP

New Report

Close