Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Transfer zarodkov po 40. letu

Transfer zarodkov po 40. letu

Spoštovani,

stara sem 41 let in v tretjem postopku IVF, razlog neplodnosti so neprehodni jajcevodi. Enega otroka imava iz drugega poskusa, sedaj sem v tretjem samoplačniškem poskusu na ljubljanski privatni kliniki, ker nisem želela čakati. Za ponovni poskus sem se odločila, ker sem imela dobro hormonsko sliko (AMH 5,2 ng/L ) in s tega stališča nekaj možnosti za ponovno zanositev. Postopek je bil uspešen, pridelala sva 10 zarodkov, zaradi blage hiperstimulacije smo vse zamrznili. Pri transferju zarodkov pa z zdravnico ne prideva skupaj, nikakor noče prenesti po 2 zarodka hkrati. Pravi namreč, da je preveč možnosti za več plodno nosečnost in da bomo prenašali po enega. Prvi transfer smo že opravili in je bil neuspešen. Naj povem, da sem v prejšnjem postopku imela tri transferje (prvega v tej kliniki, ostale na ginekološki LJ), vse z dvema zarodkoma hkrati, od tega smo dobili eno zdravo punčko. Kaj vi mislite glede na moja leta in situacijo, bi prenesli po dva zarodka hkrati ali je riziko več plodne nosečnosti res prevelik?

Zanima me tudi kdo presoja kateri zarodki so primerni za zamrznitev, kako vem kakšna je kvaliteta in katere bodo prenesli prve? Ker hormone ne prenašam najbolje in me neuspeli transferji izčrpavajo bi želela, da prenesejo samo zarodke z največjim potencialom vgnezditve.

Kakšna je kontrola na področju embriologije in zagotovitev, da klinika zares deluje v dobro pacienta in ne samo za proračun, vsak transfer namreč stane 500€.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

kolikor vem, se v prvih poskusih prenašajo najboljši zarodki, se pa že dolgo odsvetuje prenašanje več kot 1 zarodek, kajti verjetnost, da se primeta oba je preko 10% (naravna verjetnost dvo plodne nosečnosti pa je 0,89%). Verjamem, da vas neuspešni postopki izčrpavajo, ampak tveganja več plodne nosečnosti so povsem realna, medicinska tveganja, še zlasti, če medicina povzroči karkoli, kar ni optimalno za nosečnico in otroke (iatrogena tveganja). Glavno tveganje več plodne nosečnosti je prezgodnji porod pred 34. tednom ,ki je pri dvojčkih 10x višje kot pri eno plodni nosečnosti (15% v primerjavi z 1,5%), prezgodnja rojenost pa je najpomembnejši vzrok za trajno invalidnost otrok od rojstva dalje. Če kaj takega povzroči narava, smo proti temu pač nemočni, v kolikor to povzročimo sami, pa ni opravičila.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close