Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Retrohorijalni hematom

Retrohorijalni hematom

Pozdravljeni.

Dva tedna nazaj sem imela krvavitev v nosečnosti za katero niso našli vzroka (takrat sem bila noseča približno 10 tednov). Danes so na pregledu NS odkrili retrohorijalni hematom, ki je precej velik (8*1,2 cm) vzdolž celotne zadnje maternične stene (noseča skoraj 12 tednov).

V tistem trenutku ob postavljeni diagnozi nisem zmogla bo vprašanj, jih bom pa na svojo ginekologinjo naslovila naslednji teden na pregledu.

Mi lahko poveste kakšna vrsta hematoma je to oz.kaj pomeni za samo nosečnost (predvsem na njegovo veliko velikost)? Glede na branje podobnih tem, vem, da je statistika 50% v eno in drugo smer. Krvavitev trenutno nimam (za podporo imam sicer se od prve krvavitve utrogestan).

 

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

če malo pobrskate po forumu, sem o hematomih in njihove “pomenu2 pisal že neštetokrat. Z UZ se ta pojav relativno dobro vidi, bi pa bilo popolnoma vseeno tudi, če se ga ne bi, saj nanj nimamo nobenega vpliva, celo več, zdravljenje s progesteronom je prej kontraproduktivno kot pomaga. Narava ima namreč povsem učinkovite mehanizme, da zaostalo kri v maternici sama odstrani med tem ko progesteron to samo preprečuje in še več, če dovolj zmanjša krčenje izpostavljenega dela stene maternice, lahko celo zmanjša stopnjo zaustavljanja krvavitve in se hematom še poveča. Zakaj “vsi” zdravijo hematome s progesteronom mi ni jasno, dejstvo pa je, da iz generacije v generacijo brez izpraševanja pomena takšnega zdravljenja, ginekologi ponavljajo druga za drugo isti nesmisel. Edino kar je pri krvavitvi pomembno in kar je vredno občasno preverjati je plodov srčni utrip in še eno pravilo. V preko 90% plod, če že, odmre ob prvi krvavitvi in če to preživi ima preko 90% možnosti, da bo incident preživel in se razvijal dalje popolnoma normalno in brez posledic.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close