Najdi forum

Pozdravljeni,

Najprej bi vam opisala porod. Ker sem imela nosecnisko sladkorno, so mi dali termin ko sem bila v 41tednu, to je bilp v nedeljo. En dan prej, v soboto sem dobila svoje neredne popadke na 15-30min. Ko sem sla naslednji dan v porodnisnico ob 20uri, so me najprej pregledali in so rekli da sem odprta 1cm, ampak je se maternincno usnje trdo. Imelq sem se obilo sluzi, to so testirali in ugotovili, da je prisotna plodovnica.

cez kaksno uro in pol, torej okoli 21:30 so mi vstavili trakec. Vmes so vzeli otroku kri iz glave 2x, drugic je prisla nazaj in rekla da moram rodit. Rodila sem 7:30 zjutraj, sele pau ure pred porodom so mi dali spinalno. Zanima me zakaj mi niso dali prej, rekli so mi da mi ne morejo dat. Prav tako me zanima zakaj spinalno? Kaksna je razlika med spinalno in epiduralno? Imeli so tud tezave z tem da so mi vstavli iglo v roke, imam tanke zile, in so poklicali anisteziologa, ki je tudi imel tezave pri vstavljanjem, vmes so mi se pocle zile/vene in so mi mogli spet na novo.

vglavnem rodila sem z pomocjo vakuma. Noben mi ni rekel zakaj, kasneje sem v izvidih prebrala da je otrok imel 2x ovito popkovino okoli vratu in pokakano plodovnico. Izgubla sem 1.8kg krvi.

v izvidih sem tudi prebrala, da sem imela obojestransko rupturo noznice in epizotomijo.
mi lahko malo razlozite o tem porodu, saj mi ni nic jasno. Ko sem bila v bolnici pa mi tud noben ni nic povedal. Ne vem niti koliko sivov sem imela. Porod je trajal 2h, sem prvic rodila. Prav tako mi pise v izvidu “oskrba matere zaradi nepravilnosti zunanjega splovila in presredka”. Kaj naj bi to pomenilo?  Pise tudi nekaj o acidozi ploda, kaj to pomeni?

sivali so me kaksno uro, a nisem cutla nic, se doktorca ki me je sivala se je cudla, da nisem nic cutla. Jaz mislim da je to zaradi tega kr so mi nekje pol ure pred porodom dali spinalno.

po porodu nisem imela mocnih bolecin spodaj, bolecine so bile ampak ne tako mocne. Naj omenim da sem visoka 180cm im kr debela, dan pred porodom sem imela 145kg.
zqnima me tudi, ce se enkrat rodim, mi bojo spet mogli rezat presredek?
prav tako me zanima ce bom se lahko rodila, med nosecnostjo so mi se ugotovili da imam Hasimoto, imam dvorogo maternico in PCOS.
pred tem porodom sem imela 3krat spontan splav. Mennstruacije sem imela zelo mocne, cikel okoli 35dni, 7dni mocne menstruacije. Po porodu pa sem samo 1x dobilq menstruqcijo. Rodila sem pa 5mesecev nazaj

 

Spoštovani,

vaš porod res zelo težko komentiram, ker ste opisali precej zaporedij dogodkov, ki so čudni in morda nekateri tudi ne ustrezajo dejanskemu stanju.
Pri nas npr. porodov ne induciramo popoldne in zvečer ampak dosledno zjutraj oziroma dopoldan, izjemno redko na nedeljo in praznik, ker se te reči delajo v rednem urniku, ne v dežurstvu.
Drugo je spinalna anestezija. Te se med porodom zanesljivo ne daje ampak se med porodom daje le epiduralna, saj spinalna odvzame zmožnost občutka celotnega telesa pod določenim nivojem vključno z zmožnostjo gibanja, epiduralna pa zgolj odvzame občutek za bolečino, gibanja pa ne omejuje.
Način poroda (vakuum) je bil verjetno zato, ker so zanj bili prisotni zadostni pogoji (popolnoma odprto ustje ter glavica ploda pod medenično ožino) s porodom pa se je zaradi stiske mudilo in ni bilo časa čakati, da boste otroka iztisnili sami (mekonijska plodovnica, verjetno tudi slab CTG zapis).
Število šivov ni merodajen podatek temveč le to, da se je raztrganino dalo sestaviti nazaj, kolikorkoli je za to pač bilo potrebno šivov. Do raztrganin nožnice in drugih mehkih tkiv med porodom pač pride, toliko bolj, kadar je porod treba zaključiti hitreje kot bi si sicer želeli v interesu otroka. Verjetno je tudi vakuumski porod prispeval k temu, ampak tudi pri carskem rezu bi lahko prišlo do podobnih ali še hujših težav, še zlasti pri telesni teži 145 kg.
Prihodnjega poroda se ne da napovedati, ampak pri takšni telesni teži je vse možno. Bi vam resnično toplo priporočil, v vaše lastno dobro, da shujšate najmanj za 50kg preden si omislite novo nosečnost ter da med naslednjo nosečnostjo obdržite dvoštevilčno težo do poroda.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close