Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Občutek v predelu trebušne votline

Občutek v predelu trebušne votline

Pozdravljeni,

ker ne vem točno na koga naj se obrnem, se obračam najprej na vas, torej ginekologa. Februarja letos sem prvič rodila, porod vaginalen, načeloma vse bp. Po porodu sem prehodno imela težave z blago inkontinenco, zdaj je stanje normalno. Me pa muči občutek v predelu trebuha, namreč izrazito čutim premikanje prebave, kot nekakšne balončke/mehurčke, ob tiščanju na blato je občutek kot pri porodu v času iztisa,včasih tudi boleč pritisk, če se uležem na bok imam občutek kot da se vsi organi prestavljajo sem in tja.. pogosto me boli v predelu jajčnikov/maternice, ko sem dlje na nogah pa imam občutek, kot da nekaj pritiska v nožnico. So to zgolj oslabljene mišice in bo stanje minilo ali se nakazuje kakšna druga težava?

Skrbi me namreč to, da morda pri porodu nisem začela prezgodaj potiskat, saj me je babica ob mojem prvem občutku tiščanja pozvala k pritiskom, brez da bi me prej pogledala in sem si ob tem kaj poškodovala? Če vam koristi podatek, sem sicer bolj vitka, 170cm, 54kg, diastaze pa sama ne zaznam.

Iskrena hvala za kak napotek.

Spoštovani,

nekaj tednov, lahko tudi mesecev po porodu, so vse podporne strukture medeničnega dna in trebušne stene lahko bolj ohlapne kot so bile pred nosečnostjo. K temu ne prispeva le porod ampak predvsem nosečnost. Omenjeni občutki ne kažejo na nobeno patologijo oziroma nevarnost. Predlagam, da začnete z vajami za trebuh in mišice medeničnega dna in če bodo te pravilne in dovolj pogoste, se bo stanje popravilo oziroma vrnilo v skoraj prvotno. V povsem prvotno stanje se skoraj nikoli vse ne vrne in se je treba na to privaditi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close