Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MR desnega kolena

MR desnega kolena

Prosim za razlago izvida MR desnega kolena. Začetek januarja sem imela artroskopijo (po poškodbi, ki se je zgodila novembra) Koleno še vedno ni OK, boli in kleca. Opravila sem ambulantno FTH (12 obiskov), opravljam dnevni program vaj za kvadriceps, gibljivost kolena, ki mi ga pripravi samoplačniški fizioterapevt. Vozim sobno kolo 3 x dnevno pol ure. Koleno lahko popolnoma iztegnem, pokrčim do 115. Problem je hoja oziroma prenos teže na to nogo, ker se pojavi precejšnja bolečina. Hodim lahko, če je koleno pokrčeno, če hočem bolj normalno stopiti pa čutim, da je koleno nestabilno in večkrat nekako zelo boleče preskoči (se tudi sliši) oziroma klecne.

Zdaj pa k MR:

Naporna diagnoza: Stanje po meniscektomiji medialnega meniskusa (bucket Handke ruptura), defekt hrustanca na medialnega femoralnem kondilu.

Ligamenti ekstenzornega aparata, križni vezi in kolateralna ligamenti so ohranjeni. V lateralnem kompertmentu hrustanec ohranjen.

Lateralni meniskus je volumsko ohranjen. Korpus blago ekstrudiran s centralno horizontalno ruptura, na prehodu v sprednji rog na notranji strani z majhno vertikalno rupturo. Posterior ni rog zgleda normalen.

V medialnega kompertmentu je hrustanec predvsem na femoralnem kondilu neenakomerno stanjšan, mestoma do kosti. Signal subhondralne kostnine je še primeren.

Na medialnega delu trivialnega platoja je hrustanec difuzno blago stanjšan, brez defektov. Medialni meniskus je volumsko zmanjšan. Korpus blago ekstrudiran. Ostanek meniskusa je primernega signala.

Blago zvišan signal Hoffa maščevja v zgornjem delu na artikularni strani, preostali del Hoffa maščevja ima primeren signal.

Mnenje: degenerativne spremembe v medialnega kompertmentu

Reptura lateralnega meniskusa

Stanje po resnični medialnega meniskusa.

Homeopatija 2. stopnje na medialni faseti patele.

Kakšno nadaljnje zdravljenje bi bilo priporočljivo?

Kaj poleg krepitve muskulature lahko naredim sama za to koleno? Rada bi še kdaj normalno hodila brez šepanja.

Spoštovani!

Kontrolna MR preiskava je pokazala še manjšo rupturo lateralnega meniskusa in predvsem obrabo na notranji strani kolena, kjer je bil delno odstranjen notranji meniskus. Zaenkrat še naprej delajte vaje kot jih izvajate, fizioterapijo, v poštev bi lahko prišle tudi injekcije hialuronske kisline v koleno, poskusite tudi z jemanjem Glukozamina in Kolagena. Eventuelno se lahko v primeru hudih bolečin aplicira tudi kakšna blokada.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Lep pozdrav, hvala za vaš odgovor.  Moj travmatolog se je na kontrolnem pregledu odločil za ponovno artroskopijo predvsem zaradi lateralnega meniskusa in pa težav s preskoki v kolenu.  Artroskopijo so mi opravili 27.5.  Med artroskopijo sta mi kirurg in specializant sicer nekaj razlagala, bolj pa sta govorila med seboj in ker sem bila malce zmedena nisem čisto razumela kaj so mi med artroskopijo sploh počeli in kakšno je zdaj stanje kolena.

Lepo prosim za poenostavljeno razlago zapisanega o posegu v odpustnici.

Odstranimo fibrozo v sprednjem kompertmentu. Na medialnem delu MFK je lezija hrustanca III. stopnje  z defektom 0.7 x 0.7 cm do kosti. Vidno stanje po resekciji MM, obod MM stabilen, ACL stanjšana, raztegnjena, suptotalno strgana na femoralnem narastišču. Očistimo. V telesu LM radialna ruptura, napravimo parcialno resekcijo, ostane polovica oboda LM. Medialna faseta hrustanca pogačice zmehčana do II.st, trohlea ohranjena.

Zanima me ali lahko upam, da bo po rehabilitaciji koleno stabilnejše in bom uspela  normalno hoditi? Je lahko ACL, ki ostaja kakršna pač je, glavni razlog za klecanje kolena? Verjetno zdaj sledijo le fizioterapije  in številne vaje za krepitev muskulature doma?

Najlepša hvala!

Spoštovani!

Pri operaciji so odstranili brazgotinsko tkivo, delno resecirali lateralni meniskus, vidno je bilo stanje po delni odstranitvi notranjega meniskusa, imate pa že nekaj obrabe na notranji strani kolena III. stopnje in pod pogačico II. stopnje, sprednja križna vez je pa glede na napisano izgleda praktično popolnoma strgana. Zaradi tega vam ne morem zagotoviti, da bo koleno po operaciji bolj stabilno. Če je križna vez popolnoma strgana, potem boste še naprej imeli občutek nestabilnosti in bilo za razmisliti o rekonstrukciji vezi. Tako ja, sedaj delajte vaje doma in opravite fizioterapijo.

Lep pozdrav1

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close