Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MR kolena, poškodba po nesreči

MR kolena, poškodba po nesreči

Spoštovani, pred časom sem imela prometno nesrečo. Pred tem nisem imela problema s kolenom. Takoj po nesreči so na urgenci obravnavali drugo (hujšo) poškodbo zapestja, saj v tistem času niti nisem opozorila na koleno- bolečine nisem čutila- preusmerjena je bila v zapestje. Na zdraviliškem zdravljenju po operaciji za zapestja je ob sprejemu zdravnica opazila modrico na zunanjem delu kolena in sem na zdravljenju izvajala vaje za koleno. Kasneje (10 mesecev) mi je koleno močno zateklo- do takrat nisem niti dajala pozornosti na koleno- me je še zabolelo ob stranskem pritisku na koleno, drugega niti nisem opazila. Poslali so me na MR kolena, ki je pokazal: Blag izliv. Križna legimena, kolateralna ligamenta in meniskusa ne kažejo znakov za poškodbo. Patelarni ligament in tetiva kvadricepsa sta v mejah normalnega.

Neravna površina hrustanca medialnega femorotibialnega kompartmenta. Fokalno nekoliko heterogen signal je tudi na pogačici. V posteriornem delu tibije interkondilarno je tubularna sprememba tekočinskega signala velikosti do 1,5 cm- videz interosalnega gangliona. Kost ima sicer normalen signal. V periatikularnih mehkih tkivih ne vidim posebnosti.

MNENJE: Hondromalacija pogačice in medialnega kondilastegnenice gradius 2.

Koleno me od takrat še zaboli ob stranskem pritisku, ali za kratek čas in popusti.

Zanima me preprosta razlaga izvida MR kolena.

Hkrati tudi ali je sprememba na kolenu lahko posledica poškodbe po prometni nesreči (udeležena sem bila kot motoristka). Stara sem 51 let.

Hvala za vaše mnenje

Romana

Spoštovani!

MR je pokazal samo začetne okvare hrustanca, ki so bile lahko tudi že pred nesrečo prisotne. So II. stopnje, tako da ni še nič alarmantnega. Svetujem vaje za stegenske mišice, fizioterapijo, poskusite tudi z jemanjem Glukozamina in Kolagena. V poštev lahko pridejo tudi injekcije hialuronske kisline v koleno. Intraosalni ganglion je benigna cista v kosti, ki je nenevarna in ni posledica nesreče. Jo imate verjetno že od prej.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close