Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Otrok nahod

Otrok nahod

Pozdravljeni,

hči je stara 16 mesecev, ima zelo majhen nosek in njena osebna zdravnica je rekla, da ima potencail za težave z povečano žrelnico in ponavljajočim vnetjem ušes. Ima moj nos, tudi sama ne morem dihati skozi nos, slabše vonjam, vnetij pa nimam oziroma tudi kot otrok s tem nisem imela težav.

 

Februarja je začela hoditi v vrtec, od takrat ima stalne okužbe, okužba, ki se sploh ne neha. Februarja je zbolela za adenovirozo, vmes je prišlo do vnetja ušes in je dobila AB, bakterije so se pozdravile, virusi pa so šli naprej po svoje… nosek ji je tekel od februarja do konca junija, v vsem času je vmes bil mir z noskom le max 1 teden vse skupaj. V juniju pa je dobila nek infekt, z vročino in drisko, prišlo pa je tudi do gnojnega vnetja, s počenim bobničem in iztekom tekočine/gnoja. Dobili sva napotnico na ORL, kjer so posesali bobnič in dobila je Ospamox za 10 dni.

Vnetje se je pozdravilo, luknjica zarastla, ne kaže nobenih težav. Dva dni po uvedbi AB pa je tudi nosek prvič po februarju nehal teči. Cca 10 dni je bila brez nahoda zdaj pa spet. Je tudi slabo ješča, zelo se borimo s hrano, odkar pa je nosek po uvedbi tega AB nehal teči, je dobila normalen apetit, kot bi ga od takega otroka pričakovali.

Nahod je vseskozi bil voden, v času aktivne adenoviroze gosto bel, vlečljiv, sicer pa prozoren in voden. Je normalno, da otroku pravzaprav že skoraj 5 mesecev neprenehoma teče vodica iz nosu? In to res teče, kot na vrhuncu prehlada. Je povezava tudi z apetitom-povečana žrelnica morda?

Danes je 2.dan novega nahoda, zjutraj sem ji sprala iz noska za npr.2 jedilni žlici gostega zelenega izcedka, čez dan pa je izcedek tekoč in prozoren.

Aja, še to, že od rojstva nos vsak večer izpiramo,  odkar se je pa ta nahod začel, pa to delamo 3x na dan. Skuham pol litra vode in vanjo vsujem 1 vrečkico Talasaterapije od Aquamarisa in ji z brizgo špricnemo v nos, mala je zverzirana in sama potem nos spiha. Je to ok?

Kaj lahko naredim? Kako ji lahko pomagam?

Hvala in lep vikend

Pozdravljeni,

otroci imajo povprečno 10 virusnih okužb na leto, saj mora imunski sistem spoznati različne viruse in mora dozoreti. To se običajno zgodi ob vstopu v vrtec, traja pa vsaj 1 leto in pol, postopno so virusne okužbe vse bolj blage. Odrasli pa imamo vsaj 6 virusnih okužb dihal letno. Virusne okužbe se lahko poslabšajo z dodatno bakterijsko okužbo (angino ali vnetjem srednjega ušesa ali sinuzitisom ali bronhitisom), v teh,primerih pa otrok potrebuje antibiotik.

Super je, da zna vaša hči izpihniti nos, pravilno se to naredi z zamašitvijo ene nosnice, izpihne pa drugo nosnico.

Ob zamašitvi nosu je priporočljiva uporaba dekongestivnih kapljic za sluznico do 7 dni 3×2 v nosnici.

Pri otrocih odsvetujemo obilno izpiranje / brizganje nosu otroka s fiziološko ali drugo raztopino, saj se s tem lahko potisne tekočina in biofilm bakterij iz žrela skozi Evstahijevo tubo v srednje uho , potem pride do akutnega gnojnega vnetja srednjih ušes.

Namesto brizganja in namesto izpiranja otroku raje kapljajte fiziološko raztopino po kapljicah ali nežno pršite – le toliko, da razredčite gosto sluz in olajšate izpihovanje.

Nasprotno pa morajo bolniki po endoskopski operaciji sinusov obilno izpirati nos in sinuse z večjimi količinami fiziološke raztopine s pomočjo posodice ali stisljive steklenice, da odstranjujejo s sluznice biofilm bakterij. Evstahijeve tube pri odraslih so kot peščena ura in tekočina ne zaide v srednje uho.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

hvala za odgovor.

Menite, da gre pri njej za kaj kroničnega npr.sinusitis oz.rinits ali konstantne okužbe, da se nahod tako dolgo ne pozdravi?

Je to še normalno, da lahko zadevo kontroliramo in zdravimo sami ali bi bilo smiselno kak pregled pri specialistu ORL?

Nočem komplicirati, ampak je še tako mala, pa prvi otrok in ne želim, da bi ji kakšne posledice nezdravljenih okužb povzročale težave.

Hvala in  LP

Pozdravljeni,

menim, da gre pri vaši hčerki za ponavljajoče virusne okužbe. Sami ste napisali, da je bila junija brez težav. To je žal običajno za otročka te sfarosti, ki je ptravkar vstopil v vrtec.

ORL pregled je potreben v primeru gnojnega izcedka ob vnetju srednjega ušesa, ponavljajočih se bakterijskih vnetij srednjega ušesa, slabega sluha, dihanja z odprtimi usti in predvsem v primerih zastojev dihanja v spanju.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Kot sem pisala zgoraj. Deklici je iz noska teklo od februarja, do junija, ko je junija deklica zbolela za gnojnim vnetjem ušes, dobila antibiotik se je nosek ustavil v dveh dneh.

2 tedna je bila popolnoma zdrava, po dveh tednih pa je ponovno začela kihati, in začelo ji je teči iz noska. Po dveh tednih, je v soboto dobila vročino, zaradi strahu pred ponovnim vnetjem ušesk smo šli takoj zjutraj k zdravniku. Mala se sicer ni panično zbujala v strašnem joku, kot prejšnjič, je pa jokala ponoči, ko sem jo pritisnila na uho, je pokazala da ji je neprijetno. Je pa pri zdravniku zelo jokala, opazil je rahlo rdeča oba bobniča in napisal antibiotik. Dali smo prvo dozo antibiotika in paracetamol svečko, pa je zaspala, bila ok razpoložena. Popoldne je imela še vročino, sva dala svečko in je bila ok. Tudi vročina več ni narastla. Je možno, da je vročina pri vnetem ušesu padla že po prvi dozi antibiotika, po cca 6 urah? Od takrat nismo več dajali svečke in je bila v redu.

Ji pa je po dveh dneh nehalo teči iz noska, ponovno dva dni po uvedbi antibiotika. Kakšno je vaše mnenje glede tega? Je naključje, da nosek teče, teče, teče, dokler ne dobi antibioitka, potem pa takoj v vredu? Ima zelo majhen nosek in potenicalno povečano žrelnico, diha skozi usta.

Prosim za odgovor in lep pozdrav.

Virusna okužba je vedno prva, spodbudi obilen redek (voden) izcedek in oteklino sluznice. Prav tako se žrelnica poveča zaradi virusnih okužb, na njej pa se ustvari biofilm bakterij, ki so izvor  okužbe predvsem srednjega ušesa. Antibiotik začasno odstrani biofilm, virusno okužbo pa premaga imunski sistem sam.

Antibiotik je učinkovit pri gostem, gnojnem izcedku; ne more učinkovati na redek, voden izcedek.

Verjetno bo vaša hčerka do jeseni imela manj okužb, oktobra in novembra je običajno najslabše.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close