Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Težave s sklepi

Težave s sklepi

Spoštovani,

 prosim za mnenje, za kaj bi lahko šlo po vašem mnenju.

V letu 2021 sem imela nenadne hude bolečine v levem kolku. Gibljivost je bila močno bolečinsko omejena, sklep je bil na otip topel, otečen. Bolečina je bila res zelo huda, vztrajala kar dolgo, skoraj en mesec, v začetku do te mere, da sem več kot en teden hodila z berglami.  

 Ko se je zadeva umirila, se je enaka zadeva čez en mesec ponovila na drugem kolku, enako hudo. Takrat sem šla k zdravniku, rečeno je bilo, da naj bi bil išias. Ker je bolečina vztrajala, sem bila napotena na UZ. V izvidu piše takole: »Pri pacientki predvsem dokajšen naplastitve na trohantru z zmernim edemom v smislu entezopatije. Tekočine v smislu burzitisa trenutno ne vidim. Pogledam tudi sam desni kolčni sklep – v sklepu tekočine ne vidim.« Čez mesec ali dva se je stanje umirilo. Zmerne bolečine so se občasno še pojavile ob obremenitvah, predvsem ob gibih noge vstran telesa.

Lani sem imela hude bolečine v levi rami. Ne tako hude, kot v kolkih. Bolečine so bile izrazite predvsem ponoči, gibljivost pa omejena predvsem pri gibih roke vstran telesa. RTG preiskava leve rame je pokazala »vidno izrazito kalcinacijo v mehkih tkivih nad glavico humerusa«. Terapija: počitek, razgibavanje. Bolečine so v nekaj mesecih izzvenele.

Letos se je zadeva v isti rami ponovila, v hujši obliki. Bolečine ponoči in čez dan, roke sploh nisem mogla premikati. Po tednu jemanja Ibuprofena je bilo stanje boljše. Na pregledu nisem bila. Rama me sedaj boli res samo v skrajnih gibih, sicer je ok.

Se pa ponovno pojavlja bolečina v levem kolku. Zmerna, prisotna tudi v mirovanju ali ob večjih obremenitvah (tek v hrib), hoja po stopnicah. Zdi se mi, da je predel malce otečen.

Predvsem me zanima vaše mnenje, za kaj bi lahko šlo. Stara sem 42 let, zdrava, ne predebela, aktivna. Razen tega, da jemljem Euthyrox, drugih težav nimam. V družini je po očetovi strani prisotna putika (ima jo vsaj 5 sorodnikov, tudi ženske v mlajših letih – mlajše od mene). Vem, da se putika praviloma ne pojavlja v zgoraj navedeni obliki, napisala sem, ker bi vam morda lahko bila informacija pomembna.

 Hvala  

 

Spoštovani!

UZ je pokazal naplastitve nad velikim trohantrom in edem, kar kaže na entezopatijo – vnetje v področju narastišča mišic na kolk. Svetujem pregled pri ortopedu, da ponovi RTG in UZ, svetujem tudi aplikacijo blokade v levi kolk.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close