Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronični rinitis

Kronični rinitis

Pozdravljeni!

Sin je star 12 let in od decembra 2022 ima bolj ali manj zamašen nos, zaradi česar težje diha. Ne kiha, nima vodenega izcedka in ga ne srbi nos. Čaka na pregled pri alergologu (decembra 2023). Specialist ORL je ugotovil, da ima deviacijo nosnega pretina in predlaga operacijo, ko bo star 18 let. V izvid je napisal, da ima kronični rinitis. Dobil je tudi zdravilo Nasonex, ki ga jemlje 1 mesec, vendar mu ne pomaga, še vseeno pa nadaljuje z jemanjem. Glede na to, da zaradi težjega dihanja težko sledi v šoli in ne more spati, si vsak dan daje kapljice Vick Sinex Aloe (mislim, da so na bazi evkalipta/mentola), ki pa mu pomagajo. Te kapljice sedaj uporablja 5 mesecev, čeprav verjetno to ni dobro, samo mu drugače ne znam pomagati, da bi lahko normalno funkcioniral. Fiziološka raztopina mu tudi ne pomaga. 

Prosim vas za nasvet, s čim mu lahko pomagam, da ne bo teh kapljic z evkaliptom jemal dnevno do 18. leta.

Pozdravljeni,

pri vašem sinu je res najbolj verjeten alergijski rinitis, otečena sluznica na spodnjih nosnih školjkah. Možna je tudi povečana žrelnica, ki jo lahko ocenimo z endoskopijo nosu in nosnega žrela.  Deviacija pretina je pri 12-letnikih običajno manj pomembna za dihanje skozi nos. Fantek ima glede na moteno šolsko delo in moteno spanje hujšo stopnjo kroničnega vnetja.

Poskusite čim bolj odstraniti pršico iz domačega okolja, saj bi bila lahko najpomembnejši alergen pri vašem otroku.

Za izboljšanje dihanja skozi nos in manjšo zamašenost nosu priporočam redno, stalno uporabo nosnega glukokortikoida in kirurški poseg radiofrekvenčno (RF) mukotomijo spodnjih nosnih školjk. Gre za minimalno invaziven, zelo učinkovit postopek skrčitve otečene sluznice, s tem se prehodnost nosu izboljša za dlje ali trajno. V primeru povečane žrelnice, akr lahko ugotovimo ob endoskopiji nosu, pa je potrebno odstraniti še žrelnico – v tem primeru mora biti poseg v splošni anesteziji.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close