Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija eustahijeve cevi

eustahijeve cevi

Pozdrav,

pred tremi leti sem bila pri ORL specialistu, zaradi težav s pritiskov v ušesih, odmeva svojega govora v usesih, itd. Ob pregledu je dejal, da se desna evstahijeva cev ne zapira, leva le delom (menda je bil to stranski učinek nosnega spreja kortikosteroidov). S težavami naj bi se naučila pač nekako shajati. No, sem se, deloma pa so se tudi umirile. poslabšajo se predvsem ob prehladih in slabem počutju.

ZAnima me, ali lahko grem s takim stanjem e.c. tudi na letalo. Kako bo z značevanjem pritiska? Bo težava?

V tem času sem bila nekajkrat v helikopterju, vendar več kot na 2500 ni odletel, tako da je težko presoditi, kako bo višje.

Hvala za odgovor.

Špela

 

Pozdravljeni,

po mojem mnenju ne boste imeli večjih težav. V letalu je pritisk zraka v potniški kabini vedno podoben tistemu, ki smo mu navajeni s površine Zemlje. Za izboljšanje prehodnosti Evstahijevih tub 10 minut pred vzletom in 10 minut pred pristankom v vsako nosnico nakapljajte  ali vpihnite 4 kapljice / vpihe dekongestivnega zdravila in v enakem odmerku še nosni glukokortikoid v  kapljicah ali razpršilu. To bi hitro delovalo.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close