Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kofein se velikokrat uporablja v protibolečinskih zdravilih skupaj s šibkim analgetikom, najpogosteje v kombinaciji s paracetamolom, ibuprofenom in acetilsalicilno kislino.

V analgetikih se kofein običajno nahaja v odmerkih od 25 mg do 130 mg na tableto. Klinične raziskave so potrdile, da je protibolečinsko delovanje šibkih analgetikov močnejše, če jih bolnik zaužije z odmerkom kofeina (približno ena skodelica kave). V meta-analizi so ocenili, da je pri 5-10 odstotkih več bolnikov dosežen zadovoljiv protibolečinski učinek, če je bil šibek analgetik kombiniran s kofeinom.

Učinkovitost terapije z analgetiki se v raziskavah ocenjuje s pomočjo parametra NNT (ang. number needed to treat), ki je definiran kot število ljudi, ki jim je potrebno dati nek analgetik, da vsaj eden izmed njih doseže zmanjšanje občutenja bolečine za 50 odstotkov v primerjavi s placebom. Vrednost NNT za kofein in analgetik v primerjavi z učinkom analgetika je bila ocenjena na 15. To pomeni, da je na vsakih 15 bolnikov vsaj eden izmed njih občutil dodatno zmanjšanje bolečine za vsaj 50 odstotkov zaradi kofeina, ki je bil dodan osnovnemu analgetiku. Torej gre za zelo šibko dodatno analgetično delovanje, ob tem pa kofein sam po sebi nima analgetičnega delovanja. 

Učinki predvsem pri blagi do zmerni bolečini

Mehanizem delovanja še ni natančno pojasnjen. Razlaga se z antagonističnim delovanjem na adenozinske receptorje na periferiji (izven osrednjega živčnega sistema). Prav tako ni moč izključiti, da bi dvig razpoloženja zaradi vnosa kofeina vplival na percepcijo šibke bolečine, saj gre pri bolečini za neprijetno subjektivno izkušnjo.

Čeprav gre za šibek dodatni analgetični učinek, so se nekateri proizvajalci odločili, da bodo naredili kombinirana protibolečinska zdravila, ki vsebujejo poleg osnovnega šibkega analgetika še kofein.  V literaturi so opisani tudi ugodni učinki pri zdravljenju bolečine pri nekaterih bolnikih, ki poročajo, da jim je pitje kave ojačalo protibolečinsko delovanje šibkega analgetika. Vsi ti učinki so bili opaženi samo pri blagih do zmernih bolečinah (npr. postoperativna bolečina po izdrtju zoba, glavoboli, bolečine po porodu, itd.), ki jih bolnik velikokrat naslovi v sklopu samozdravljenja.

Preberite tudi, kaj je znanega o kofeinu v nosečnosti, v katerih primerih kava izboljša razpoloženje, kakšen je optimalni odmerek kofeina za izboljšanje kognitivnih sposobnosti in ali bi zaradi tega morali ‘predpisovati’ kavo na recept?

Več novic

New Report

Close