Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Pityriasis rosea – ze vec kot 1 leto – ze tretjic

Pityriasis rosea – ze vec kot 1 leto – ze tretjic

Zdravo,

Prvic sem se s PR srecala pred pribl. 10 leti, ko mi je dermatologinja postavila diagnozo. Izpuscaji so se mi takrat vlekli krepko vec kot 6 mesecev,  blizje 8.

Eno leto je bil mir, nato se je zadeva ponovila – tokrat sem sveze izpuscaje dobivala 1 celo leto. Najhujsa stvar pri tem, so bile post-inflamatorne hiperpigmentacije (imam bolj olivno polt), ki so mi ostale za spomin se vec let po tem (po 1. in po 2 izbruhu).

Zdaj, 10 let kasneje, mislim da vstopam ze v 13. ali 14. mesec PR.. Se je pa zacelo zelo netipicno..prvi izpuscaj sploh ni bil izpuscaj, ampak samo vecja ovalna rdecica na kozi, na trupu – brez luscenja, srbenja, dvignjenih robov – nic, samo lepa gladka koza, le rdeca.

Takrat sem v nekaj tednih/mesecih, ki so sledili opazila vec hiperpigmentacijskih lis po spodnjem delu hrbta, stegnih, zadnjici. Potemnel je tudi madez na trupu in je temen se danes  (in tudi vse ostale temne lise), vec kot leto dni zatem. Svezih izpuscajev nisem opazila na nobeni tocki.

Pisem zato, ker sem jih zacela opazati zdaj, kake 2 tedna nazaj, na polno – vsak dan odkrijem kakega novega. Ali je to nov zagon, ali nadaljevanje – ne vem.. Berem, da je s protivirusnimi zdravili zadevo moc skrajsati. Imate vi kake izkusnje s tem? Glede na moje pretekle izkusnje, me je groza naslednjih nekaj let skrivanja telesa, prekritega s hiperpigmentacijskimi pikami oz. madezi… Je sploh mozno, da bi mi kdo predpisal protivirusna zdravila za mojo diagnozo? Sploh glede na to, da pri meni PR vedno traja in traja in traja..

Pozdrav!

prvo vprašanje je ali gre res za ponavljanje te bolezni tolikokrat in v taki obliki.

V 40 .letih zdravniške prakse tega nisem videl, opisi v literaturi pa tudi niso taki kot opisujete.
Drugo: postavitev diagnoze bi morala biti v smislu izključevanja drugih bolezni, ki bi lahko bile podobne.

Torej! Najprej diagnoza potem terapija.

Se pa na podlagi tega opisa res ne morem in ne upam posegati v mnenje lečečih zdravnikov!

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close