Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Bolečine pod desnim palcem na nogi

Bolečine pod desnim palcem na nogi

Pozdravljeni,

zaradi bolečine pod palcem desnega stopala, ki se poveča med obremenitvijo (hojo) in je znosna v mirovanju, sem obiskal fiziatrinjo, ki me je po ultrazvoku, po katerem naj bi bil sum na zlom sezamoidne kosti, poslala še na CT. Radiolog ni ugotovil frakture skeleta, opravil sem fizioterapijo z laserjem in protibolečinsko elektroterapijo, ki pa ni izboljšala stanja.

Kasneje sem opravil tudi MRI:

Na PDFS sekvenci je v distalnih falangah I., II., III., in V. prsta viden edem, manjše področje edema je vidno tudi v distalni polovici proksimalne falange I., prsta v srednji falangi II., prsta in v glavici srednje falange V. prsta.

Na T1 sekvenci je na opisanih mestih viden hipointenziven signal.

DD gre lahko za Raynoud fenomen.

Ganglijskih cist ne vidim.

Ligamentarnih okvar ne vidim.

Fleksorne in ekstenzorne tetive so primerne.

Vidni so znaki začetne artroze MTP sklepa I. prsta.

V okolnih mehkotkivnih strukturah ni edema.

 

Obiskal sem tudi ortopeda, ki si je ogledal CT in MRI, opravil tudi ultrazvok in zaključil:

-Fractura ossis sezomoidi medialis pedis dex.

-Chondropathia art. MTP I. pedis dex. incip

-plantarna fascija

Predlagal mi je ortopedske vložke ali operacijo – odstranitev sezamoidnih koščic.

Nato sem šel še enkrat na fizioterapijo – tokrat z magnetom in protibolečinsko elektroterapijo, po kateri sem začutil spremembe na bolje, vendar kost po ponovnem UZ pregledu ni zaceljena (naj bi pa bil “narastek”).

Obremenjevati stopala s hojo prav veliko ne morem, kolesarim lahko, izvajam pa tudi vaje za plantarno fascijo.

Hvaležen bi vam bil za nasvete, zanima pa me tudi vaše mnenje o pripomočkih za magnetno terapijo (blazina in podobni pripomočki za domačo rabo)

Prijazen pozdrav

 

Spoštovani!
Moral bi videti tudi sam CT in MR posnetke, ker diagnoza po mojem mnenju ni prepričljiva. Ker CT ni pokazal zloma, lahko gre tudi za bipartitno sezamoidno kost (kost v dveh delih, ki je anatomska varianta). Operacijo definitivno zaenkrat odsvetujem. UZ tudi ni dobra preiskava za oceno celjenja zloma (treba je opraviti RTG ali CT). Svetujem široko in udobno obutev ter razbremenilne vložke, nadaljujte s FTH, ki vam pomaga. Magnetna terapija je v redu.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close