Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Dojenčkov kakec

Dojenčkov kakec

Pozdravljeni,

prosila bi vas za pomoč. Naš 8-mesečnik je v tretjem mesecu uvajanja goste hrane in smo sedaj na uvajanju tretjega obroka. Odkar je gosto hrano je zelo zaprt. Na začetku ni kakal po 5 dni, zdaj se je to izboljšalo, vendar pa pogosto kaka v ‘bobkih’ ali pa se reeess trudi da iz sebe spravi res trd kakec. Zdaj mu poskušam ponujati več vode ter dajemo probiotike Biogaia, kar mislim da je malo pomagalo saj je zadnje čase včasih tudi bolj ‘pasta’. Poleg težav z odvajanjem, ki torej trajajo že 2 meseca pa me skrbijo delčki neprebavljene hrane. V kakcu se točno vidi kaj je jedel kakšen dan. Hrano mu ponavadi pretlačim z vilico ali pa narežem na trakce, ker jo tako najrajše je, torej hrana ni čisto zmiksana. V kakcu pa se res vidi vse, delčki zelenjave, pikice ajdovega zdroba, zrna leče ali kvinoje. Skratka, polno neprebravljenih stvari. Ali to pomeni, da tudi ne prejme vseh hranil iz te hrane, gre vse ‘samo skozi’? Je normalno, da se prebava še uči?

Poleg tega pa bi vas še vprašala, ali je kaj narobe, če dojenček je samo polnozrnata žita? Je to naporno za prebavni sistem?

Zahvaljujem se vam za odgovore in vas lepo pozdravljam

Po spremebi prehrane, kar je prehod iz mleka na komplementarno prehrano, se seveda spremeni tudi odvajanje. Nekateri otroci takoj pridobivajo t.i. odrasli tip odvajanju, drughi imajo mehko blato, tretji so zaprti. Skrbimo za zadosten vnos dodatnih tekočih, če se odvajanje ne izboljša iin ima otrok zaradi tega težave, lahko dodajamo tudi probiotke in/ali sirupe z mlečnim sladkorjem (lactecon), ki mehčajo blato.

Pogosto, če ne kar pri vseh otrocih, vidimo koščke slabše prebavljene hrane, predvsem zelenjave (koščki korenja, graha ipd), kar ne pomeni, da je kaj narobe, pač pa se prebava ureja. Ob kakršnih koli dodatnih motnjah (driska, sivo blato, slabše pridobivanje na teži, bolečine v trebuhu) je potreben posvet s pediatrom.

Polnozrnata živila so pripočljiva.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close