Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija hitro dihanje v spanju ob virozah

hitro dihanje v spanju ob virozah

Pozdravljeni!

Prosila bi za nasvet, sin je star skoraj 3 leta in ima potrjeno alergijo na pršice. Začelo se mu je s težavami s kožo, ima atopijski dermatitis, vendar trenutno skoraj nima težav s kožo. V septembru pa so se mu pričele težave z dihali. In sicer ko je zbolel je pričel pospešeno dihati ( 50/min), takrat je prvič dobil ventolin. Drugič je bil samo prehlajen, vendar je kljub temu pričel pospešeno dihati ( 40/minuto). Ker zjutraj na pregledu ni bilo slišati piskov, mu ventolin ni bil predpisan. Ker se do večera dihanje ni umirjalo, sem mu vseeno dala ventolin, in se mu je dihanje umirilo. 3. rundo je zbolel z visoko vročino in spet hitro dihal. Ker je bil vikend sem mu vseeno dala ventolin, ki smo ga potem po pregledu ukinili, saj ni bilo slišati piskov.

Prosila bi za nasvet, saj me tole hitro dihanje precej bega. Torej vsakič ko zboli (tudi če je le prehlad) prične hitro dihati. Prejšnjo bolezen je dihal med spanjem od 30 do 35 /min, še celoten teden po tem ko je vročina padla. Sedaj v četrto, ko je pa samo kašljal in imel zamašen nos, je prve dni dihal normalno ( 24/minuto), potem čez en teden se je dihanje zvišalo na 28,29/minuto. Naj omenim, da vedno štejem vdihe, ko spi že vsaj eno uro. Gledam tudi za znake napora dihanja, ampak zares je tudi prvo bolezen, ko je bilo najhuje, ugrezal čisto malo na vratu, tako da je bil glavni razlog za obisk zdravnika hitro dihanje.

Torej zanima me predvsem, ali je normalno, da se dihanje tako pospeši ob prehladu na primer. Ne bi rada primerjala, ampak ko je bil od kolegice sin bolan, ki so mu kasneje potrdili pljučnico je takrat dihal s 28/minuto v spanju ( star 3,5 let). Moj sin pa diha tako hitro očitno »že« ob zamašenem nosu in kašlju. Ko je zdrav diha z 22/minuto. Tudi alergologinja je rekla, da se pri tej alergiji, pogosto razvije astma in me sedaj skrbi, da bi bilo kaj spregledano, če bi npr. ob vsakem prehladu dihal s frekvenco med 28 in 35/minuto, saj načeloma naj bi bilo za pregled pri zdravniku po 40/minuto.

Hvala vam za odgovor in lep dan!

Za 3 letnega otroka so frekvence dihanja v spanju do 30 na minuto povsem pričakovane. Šele pri višji frekvenci, nad 40/minuto npr. ob znakih težkega dihanja, brez vročine, bi to bili znaki, ki zahtevajo pregled takoj oz. čimprej.

Ker prehlajen otrok nbe more dobro dihati, si s povišahno frekvenco dihanja zagotavlja primerno oksigenacijo (preskrbo s kisikom). Če ima ob tem tudi znake težkega dihanja, ga je potrebno skrbno opazovati oz. oditi na pregled, saj ne more zagotavljati primerne oksigenacije s povišano frekvenco dihanja več ur (se utrudi). Tudi povišana telesna temperatura vedno zviša tako frekvenco dihanja kot srčni utrip.

TOrej lahko rečemo, da otrok, ki ima vročino in je prehzlajen (ne more dihati) lahko diha z malce povišano frekvenco, če pa je brez znakov težkega dihanja, ga lahko opazujemo in čakamo. Če ob tem izazuje znake težkega dihanja, mora na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala vam za odgovor!

New Report

Close