Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vrtoglavica in pritisk v ušesu

Vrtoglavica in pritisk v ušesu

Pozdravljeni,

pred približno mesecem in pol se mi je pojavil čuden občutek v ušesu. Ni bila bolečina, pač ma mogoče res rahlo skelenje. Kak mesec dni kasneje se mi je zjutraj pri obratu v postelji res močno zavrtelo, zato sem se obrnila nazaj na hrbet, a ko sem pogledala v levo, se je spet začelo vrteti.

V vmesnem času sem opravila ORL pregled, ki pa ni pokazal ničesar posebnega, najprej je bil sum na BPPV, ampak ko je v ambulanti naredila test, se mi ni vrtelo.

Zdaj imam še vedno težave s tem vrtenje oziroma bolj omotico in sicer ko se vležem na hrbet in če je glava prenizko. Če mi zadnji del glave preveč visi nazaj, takoj postanem omotična. Pri privzdignjenem položaju tega ni. Prav tako postanem omotična ko se prevalim iz hrbta na bok, ali pa tudi če se recimo v postelji v temi vstanem oziroma usedem in glavo potisnemo rahlo naprej.

Čez dan me spremlja omotica pri pri premikih glave, v zadnjem delu glave pa imam občutek, kot da je noter velikanska utež in tudi če sedim in nagne glavo nazaj in na stran, dobim občutek teže v zadnjem delu glave, pojavi pa se tudi omotica.

Pri vsem tem me še vedno boli v ušesu, oziroma skeli, čutim pritisk.

Se je kaj spregledala na ORL ali je ti vseeno zaradi vratne hrbtenice? Bi morala narediti CT/MR glave?

 

Hvala

Pozdravljeni,

to skelenje in bolečina sta res verjetno povezani z vratno hrbtenico. Niste napisali, katere teste so vam opravili.

Za BPPV so potrebni naslednji testi:

– Dix Hallpike ali Semont, posebej  za desni in levi posteriorni kanalček

– Pagnini ali supine roll test, posebej za desni in levi stranski kanalček

– Yacovino za oba sprednja kanalčka hkrati.

Težave, ki jih opisujete, delno ustrezajo BPPV anteriornega kanalčka.

O slikovni diagnostiki se odločamo glede na rezultate sluha in ravnotežja ali pa se glede na nevrološki status odloči nevrolog.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close