Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Dve dermatološki težavi pri babici

Dve dermatološki težavi pri babici

Pozdravljeni

Tokrat pa sprašujem za babico, ki bo v kratkem dopolnila 80 let. Leta 2017 je prebolela raka dojk. So jo samo obsevali, odstranili pa tudi nekaj bezgavk pod desno pazduho. Jemlje tablete Femara, kalcij ter za krvni tlak in holesterol. Od takrat ima tudi rozaceo. Imela je tudi pasavec na vratu. Pasavec se je umiril, rozacea pa občasno izbruhne in je vsa rdeča okoli nosu.

Ima pa še dve dermatološki težavi. Prva je otečena desna roka (od komolca do dlani). Je bolj suhe postave in se hitro opazi, sploh v primerjavi z levo roko, ki ni otečena. Dermatologa ima šele marca. Ali morda veste, zakaj ta oteklina? Ali je to kaj nevarnega in bi bilo bolje prej zdraviti kot šele marca?

Druga težava pa so rdeči fleki na obeh nogah med kolenom in gležnjem. Stopala nimajo flekov, prav tako ne stegna. Samo na obeh golenih ima veliko rdečih flekov, velikih preko 1 cm. Pravi tudi, da jo zelo srbijo ter da poleti teh težav nima, ampak samo v hladni polovici leta. Osebna zdravnica ji je predpisala neko kremo z olivnim oljem, ki so ji jo naredili v lekarni, ampak se stanje ne izboljša. Ali se vam kaj svita, kaj bi lahko bilo? Ali bo treba do dermatologa?

Že vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav

Pozdrav!

Roazacea je pogosto bolezen, ki se ponavlja, zdravljenje je z usmerjeno kremo, če ta ne pomaga pa z določenimi antibiotiki.

Oteklina roke je lahko v zvezi z obsevanjem, če so bile prizadete bezgavke v pazduhah potem je ta povezava, drugi vzroki pa so redki. O tem se lahko meni z osebnim zdravnikom.

Izpuščaji samo na golenih pa so pogosto ali posledica suhe kože, lahko pa v zvezi z ožiljem, kaj več pa na podlagi tega opisa ne morem  pomagati.

Res so datumi – marec – katastrofa, pa vendar menim, da za take primere lahko veliko pomaga osebni zdravnik.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close