Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tinitus, nenavadni zvoki

Tinitus, nenavadni zvoki

Spoštovani!

Junija me je doletel tinitus, nekega jutra sem, bolj v levem kot desnem ušesu, slišala “čričke”. Osebna zdravnica ni svetovala kaj pametnega, potem sem se zaradi drugih težav znašla v vaši ambulanti, bilo je vse bp, tinitus sem vam omenila, svetovali ste masažo in podobno. Se pa zaradi tinitusa niti nisem tako zelo sekirala, malo sem se sicer ustrašila kakšnega tumorja v glavi, a moja zdravnica me je potolažila, da bi imela tudi druge znake.

Poleti sem zaradi nekih okoliščin doživela res hudo anksiozno obdobje, bila sem v strahu za zdravje, občasno mi je trzalo telo (zjutraj na primer), bila sem res depresivna. Po prihodu z dopusta sem odšla do zdravnice, sva se pogovorili. Mi gre na bolje. Tinitus ostaja.

Septembra pa se je začelo dogajati nekaj nenavadnega – ko se umirim in želim zadremati ali zaspati, nekajkrat začutim, kot bi mi šlo nekaj skozi telo (blago), ob tem pa zaslišim v glavi kratek kovinski zvok, ki traja le hip. To se zgodi dvakrat, trikrat, včasih me prestraši, a potem zaspim. Zdi se mi, da se tudi to zdaj umirja, ni pa povsem dobro.

Kaj menite, da bi to bilo? Je posledica tinitusa? Posledica stresa? Tudi to sem povedala zdravnici, pa ni vedela svetovati kaj pametnega.

Kot bi me to poletje zaznamovalo s hudim stresom …

Še nekaj – ali res za tinitus priporočate Bilobil (zaradi prekrvavitve)? Stara sem 55 let, 3 leta v menopavzi, ki me tudi kar zdeluje.

Hvala za vsak vaš nasvet!

Pozdravljeni,

hvala za natančen opis, iz katerega je razvidno, da vam tinitus znižuje kvaliteto življenja. Morda je res posledica stresa in spremljevalec anksioznosti, a hkrati tudi sam obe omenjeni težavi stopnjuje.

Omenjate, da se je tinitus spremenil, zato bi svetovala meritev sluha (ADG) in teste za ravnotežje.

Pri tinitusu je učinkovit betahistin 2×1 tbl 3 mesece, ki nekoliko znižuje občutljivost jeder v možganskem deblu. Bilobil lahko pomaga pri tinitusu zaradi izboljšanja prekrvavitve, pretoka krvi in antioksidativnega učinka; vendar se ga ne sme jemati hkrati z aspirinom ali drugimi NSAR, antikoagulantnimi zdravili in antitrombotičnimi zdravili.

Vsekakor so najpomembnejše sprostitvene dejavnosti – vsakodnevno ukvarjanje s športom, vaje za vratne mišice, gretje mišic in masaža, psihoterapija, lahko pomaga akupunktura.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close