Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija pulzirajoči tinitis in MR glave

pulzirajoči tinitis in MR glave

Pozdravljeni,

star sem nekaj čez 20 let in skoraj leto dni se mi že dogaja, da v obeh ušesih oz. ,,tam nekje,, slišim/čutim srčni utrip. Najbolj moteče postane, ko se z glavo naslonim na vzglavnik. Če recimo pogoltnem slino, mi v obeh ušesih poka (podobno kot izenačevanje pritiska v hribih). Zdravim se zaradi težav čeljustnega sklepa (ponoči nosim opornico), vendar zdravniki pravijo, da to ni vzrok mojih težav. Bil sem tudi že na orl pregledih, z ušesi vse ok. Opravljen sem tudi imel MR glave, če vam morda kaj pove glede ,,utripanja,,:

Vzorec girusnih brazd primeren. Razmerje med sivo in belo možganovino je normalno. Normalne intenzitete signala možganovine v vseh sekvencah in ravninah. Ventrikli in ostali likvorski prostori so normalno široki, brez pomikov osrednjih struktur. Mastoida sta normalno pnevmatizirana. Zmerno zadebeljena sluznica maksilarnih sinusov. Blago zadebeljena sluznica etmoidnih celul. Orbiti sta v mejah normalnega.

Kaj bi po vašem mnenju še lahko storil, na katere preiskave bi še lahko šel?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

sklepam, da imate bruksizem (nočno škripanje z zobmi) in zato nosite opornico. Zaradi bruksizma so preobremenjene žvečne mišice in tudi okolne mišice v predelu ušesa in vratu. To se izraža tudi kot pokanje, polnost, bolečina, zategovanje. Težavo imenujemo temporo-mandibularna mialgija, je pa zelo pogosta. Ostali vzroki poleg bruksizma so še grizenje nohtov, nošenje zobnega aparata, psihični stres, nove zobne zalivke ali krone, napačen griz ali manjkajoči zobje – napačni vzorci žvečenja.

Svetujem vam nesteroidni revmatik (npr. naproksen ali ibuprofen) vsaj 14 dni, gretje prizadetih predelov, vaje za razgibavanje vratu, vaje za čeljustna sklepa (TMJ exercise), absolutno samo mehko hrano več mesecev. Ne smete nobenih žvečilnih, oreščkov, suhega sadja itd.

Na MRI je nekoliko zadebeljena sluznica v sinusih, verjetno ste bili takrat malo prehlajeni.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala vam za odgovor!

New Report

Close