Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z nosom (slab prehod)

Težave z nosom (slab prehod)

Pozdravljeni. Pišem bolj iz obupa, saj imam že več let težavo z normalnim dihanjem. Preizkusil vse spreje, bil na operaciji pretina (na veliko žalost nobene razlike), eno leto imunoterapije na pršico (zaradi alergij) – tudi brez učinka. Nazadnje sem bil poslan še specialistu v LJ, ki pravi, da ne vidi obstrukcije in da bi morda edino v poštev prišlo zmanjševanje nosnih školk, čeprav tudi tam ni neki veliko “fore”. Občutek imam, da to vpliva tudi na oči, ki so hitro utrujene in rdeče. Drugih alergijskih znakov ni, razen pomladi ob cvetenju.

Bi bilo pametno narediti kakšno podrobno preiskavo? Razmišljal sem o pregledu zgornjih dihalnih poti v sedaciji. Se mi zdi, da do zdaj ni bilo nobenega podrobnega pregleda. Po drugi strani ne vem, komu sploh bi šel, da te obravnava resno. Hvala za vsako mnenje!

Pozdravljeni,

nikar ne bodite obupani zaradi nosu; prav gotovo se še da kaj izboljšati.

V času ob ORL pregledu se lahko zgodi, da sluznica ni tako zelo otekla, kot ob drugih priložnostih – predvsem ob stiku s prahom. Zadebelitev spodnjih nosnih školjk se na ta način lahko podceni. Potrebna je seveda še endoskopija nosu, saj si moramo obe nosni votlini ogledati v celoti – spredaj in zadaj.

Strinjam se, da je glede na vaš opis pri vas smiselna mukotomija spodnjih nosnih školjk – npr. z radiofrekvenco (RF), kar bo volumsko skrčilo spodnji školjki, hkrati pa tudi preprečevalo pretirano otekanje na tretiranih mestih (kot bi školjke nekako zadrgnili).

Endoskopija nosu je možna v večini ORL ambulant, zagotovo pa v tistih, kjer se potem tudi lahko naročite in opravite RF mukotomijo (skrčenje) spodnjih nosnih školjk.

Pregled dihalnih poti v sedaciji pa pri vas ni potreben. To pride v poštev pri bolnikih z apnejo v spanju, ki jim CPAP maska ne pomaga ali je ne prenašajo.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close