Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Razlaga izvida Magnetne resonance s kontrastom

Razlaga izvida Magnetne resonance s kontrastom

Pozdravljeni, prejela sem izvid MR, na katerega sem bila poslana. Lepo prosim, če mi ga lahko meni razumljivo tolmačite, preden pridem do svojega zdravnika, saj me zelo skrbi.

Osnovni podatki: Stara 32 let, diagnoza otitis secretoria v desnem ušesu (obcutek polnosti, pritiska, slabši sluh) težave so se zacele nenadoma, trajajo od leta 2015. Ponavljajoči glavoboli trajajo cca. 4 leta. Ugotovljena disfunkcija eustahijeve tube, imela sem tudi vstavljeno timpanalno cevko (brez izboljšanja).

Izvid Mr :

Na področju torus tubariusa 2×1,5 cm velika tumorska sprememba heterogenega MR signala, ki se je v obarva po aplikaciji kontrastnega sredstva. Sprememba zajema desno Evstahijevo tubo, spremenjen signal desne Evstahijeve tube je viden vse do votline srednjega ušesa

Sprememba leži submukozno delno sega v parafaringealni prostor in verjetno odriva Rosenmülerjevo foso.

Nekoliko odriva m. tensor veli palatini anteriorno in m. capitis longus posteriorno.

V področju desnega mastoida so vidne številne T2/FLAIR hiper- in izointezivne, nekatere na T1-poudarjeni sekvencah tudi nežno hiperintezivne (MR znak goste vsebine), cistične formacije, velike posamično največ do 15 mm. Po aplikaciji KS se opacificira tanka stena večjih formacij, restrikcije difuzije ni. Z gosto tekočino je izpolnjen tudi antrum mastoida, timpanična votlina in kostni del evstahijeve cevi desno – kroničen zastoj zaradi pritiska na Evstahijevo tubo.

Drugje intrakranialno ni patoloških formacij.

Ventrikularni sistem je primerno širok, pomikov ni.

Minimalno zadebeljena sluznica frontalnega sinusa, sicer so obnosni sinusi primerni.

Orbiti sta v mejah normale.

Mnenje:

Tumorska, submukozna sprememba desnega torus tubariusa.

Kroničen zastoj v desnem mastoidu.

 

Najlepša hvala!

Pozdravljeni,

glede na zapis je sprememba – lahko tumor  – sicer že ob vhodu Evstahijeve tube v nosnem žrelu, vendar pod sluznico v globini in raste ob sami tubi proti ušesu, zato ovira delovanje tube. Posledično imate izliv v srednjem ušesu.

Glede na opis je omenjena sprememba dosegljiva za odvzem vzorca tkiva – biopsijo skozi nos ob endoskopiji nosu in nosnega žrela, če se ob endoskopiji tudi vidi. To naredimo kar v ORL ambulanti na stolu po aplikaciji anestetika na sluznico. Sledi majhen odščip tkiva s posebnimi drobnimi kleščicami skozi nos, diagnozo postavi patolog v cca 7-10 dneh.

Če pa se sprememba ob endoskopiji ne vidi, je treba skrbno načrtovati punkcijo za pridobitev vzorčka tkiva z iglo, ki se prav tako opravi pod kontrolo endoskopa skozi nos.

Vaš zdravnik ali nadomestni zdravnik naj vam izda nujno napotnico za ORL pregled, napotnico vnovčite v ORL ambulanti UKC Ljubljana ali UKC Maribor za odvzem biopsije.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor, za kakšno tvorbo pa bi lahko šlo (vem, da sprašujem preveč) vendar glede na dosedanje izkušnje? Kako pogosti so npr. maligni tumorji v nazofarinksu? Gre morda za benigno cisto? Glede na to, da imam težave oz. izgubo sluha že od 2015 ali je sploh možno, da gre za kaj nevarnega?

Se take tvorbe odstranjuje skozi nos ali je potreben rez, radioterapija tudi pri benignih spremembah?

Tudi vi menite, da sem bila prepozno poslana na MR preiskavo?

Hvala za vsakršen odgovor.

 

Možna je cista, žilna sprememba ali tumor.

V nazofarinksu so najpogostejše ciste, tudi pri vas je možna. Žilne spremembe so na MRI slikah drugačne kot pri vas.

Pri vas je glede na dolg potek nedelovanja Evstahijeve tube več let (težave se le počasi stopnjujejo), glede na MRI T2 hiperintenzivnost in izrazito kopičenje kontrastnega sredstva na MRI, možen tudi sicer redek tumor iz ostanka embrionalnih celic (hordom). Če raste ob hrbtenici ali klivusu, je kostni, ob E. tubi je lahko hondroidni hordom. Zarodne celice notohorde bi morale izginiti do rojstav, a če ostanejo,  iz njih lahko  vznikne tumor.

Vsekakor bo potrebna pridobitev vzročka tkiva, da bi se vedelo, kakšno spremembo imate in kako se jo zdravi. Glede na počasen potek pri vas in glede na opis lokalizacije spremembe ob tubi v globini je treba odvzem vzročka tkiva načrtovati po posvetu več specialistov (ORL, citopatolog, nevroradiolog).

Lp,

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close