Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Angina in afte

Angina in afte

Pozdravljeni,

Nekaj dni nazaj sem mi je pojavila bolečina v mandljih in temperatura. Naslednji dan sem šel k osebnemu zdravniku in ta je predpisal Ospen. Brisa ni jemal, samo odvzem krvi. Sklep, da je angina. Mandlji so bli otečeni in imeli nekaj belih oblog. Dan kasneje pa so se začele tvoriti na mandljih še afte. Tudi zgoraj na robu neba okoli jezička. Ozadaj v žrelu.  Skratka precej veliko aft, ki sedaj povzročajo konkretne bolečine pri požiranju.

Zanima me kaj bi lahko bil vzrok aft? Streptokoki? Kakšen drug virus? In ali gre za nek normalen pojav?

    Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

zelo natančno ste opisali svoje simptome in znake, tako da se ponuja diagnoza “herpangina”, virusno vnetje sluznice ustnega žrela v celoti – mandljev, neba, zadnje stene, jezička.  Afte ali mehurčki z rdečo obrobo so značilne in so obojestranske, zraven lahko še vročina, prebavne težave, izpuščaj, redko celo meningitis.  Bolezen je pogosta.  Povzročitelji so Coxsackie virusi, lahko tudi drugi enterovirusi  (kljub imenu ni nobene povezave  s herpes virusi).

Pri takih virusnih vnetjih žrela so najhujše težave 7 dni, potem se stanje umiri. Popijte veliko tekočine, hrana naj bo mehka. Jemljite analgetike ali nesteroidne antirevmatike (protivnetna zdravila) – ibuprofen ali diklofenak ali naproksen.

Če bi lahko poslali sliko vašega žrela, bo še bolj zanesljiva diagnoza.

Niste pa napisali vaših izvidov krvi (levkociti, CRP, diferencialna krvna slika), ki so pomembni zaradi nadaljevanja ali opustitve antibiotika.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close