Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Apneja pri 6-letniku

Apneja pri 6-letniku

POZDRAVLJENI DR.TANC,

Pri sinu 6-letniku smo opazili, da med spanjem vcasih momentalno za 10 sek preneha dihati, potem pa mocno vdihne. To je bolj  ob zacetku spanja. Obcasno tudi smrci, predvsem ko lezi na hrbtu. Skrbi nas, da je to morda apneja. Naj ga sledimo eno uro, kolikokrat se to ponovi? Ali ima lahko to kaksne posledice zanj? Je lahko to stanje tudi prehodne narave?

 

Hvala za kakrsenkoli odgovor in usmeritev.

Lp, Manja

1′ sek trajajoča apneja sicer ne izgleda zaskrbljujoča, sploh je redkejša pri tako velikem otroku, ki je sicer zdrav in ni suma, da gre za centralno apnejo (kot npr. pri nezrelih nedonošenčkih). Novo nastala centralna apneja v tej starosti, skupaj s pojavom drugih znakov, bi nas skrbela, sevda.

Mnogo pogostejša je periferna apneja, ki jo pogosto vidimo pri zelo povečanih mandljih in/ali žrelnici, tudi pri želodčnem refluksu. Če najdete otroka v teh stanjih, svetujem pregled pri osebnem zdravniku in ukrepanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close