Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vrtoglavica

Vrtoglavica

Pozdravljeni. Stara sem 24 let. Pred letom dni, ko sem bila še študentka sem prvič doživela zelo močno vrtoglavico. Že ob majhni spremembi položaja glave se mi je vrtel ves svet, posledično sem tudi bruhala. Če sem se vstala sem izgubila ravnotežje in komaj hodila (zanašalo me je v levo), zato sem 2 dni preležala. 3 dan je vrtoglavica pojenjala do te mere, da sem imela nazaj ravnotežje, vrtoglavice ob spremembi položaja telesa ali glave pa je vstrajala še 4 mesece. Nato se je stanje umirilo do letošnjega februarja, ko sem doživela še en napad vrtoglavice. Po simptomih je bila milejša, vendar še vedno v tolikšni meri, da nisem zmogla opravljati službenega dela. Tokrat sem imela občutek lebdenja in zaradi tega občutka lebdenja sem bruhala, zopet nisem imela ravnotežja in ob premikanju glave na vse strani se mi je zavrtelo.

Zanima me kaj bi lahko bil vzrok teh pojavov namreč po teh napadih, ki trajajo cca. 2 dni, se mi vrti še kar en čas ob premikanju glave kadar ležim in kadar spremenim položaj iz ležečega v sedeč. Sem drugače popolnoma zdrava, noseča nisem, krvni pritisk imam normalen. Med napadi, zavesti nisem izgubila.

Bila sem pri osebni zdravnici katera mi je predpisala tablete za vrtoglavico in vaje za ravnotežje, vse to sem izvajala. Opravila sem tudi osnovne krvne preiskave, levkociti so bili rahlo povišani, ostalo bp. Sedaj se obračam na vas, za kakšno dodatno mnenje saj je vrtoglavica izredno moteča, predvsem ko imam res napad sem delovno popolnoma nesposobna in bi rada zadevo rešila.

Hvala in lep pozdrav.

 

Pozdravljeni,

zelo lepo in natančno ste opisali vaše napade. Očitno je šlo za nenadno okvaro ali celo izgubo funkcije enega  ravnotežnega organa v notranjem ušesu – najverjetneje levega, ker vas je zanašalo v levo.

Niste napisali, kako je bilo s sluhom ob napadu – ali vam je šumelo, ste imeli poslabšanje sluha in občutek polnega ušesa?

Možni vzroki so:

– BPPV – benigni pozicijski paroksizmalni vertigo, stresejo se kristalčki v notranjem ušesu. V vašem primeru bi se morali stresti zelo obilno – masivno. Običajno težave ob vsakem premiku glave trajajo nekaj sekund do minuto. Vzrok je pretres notranjega ušesa ob poškodbi glave (lahko pred več leti), dehidracija, virusno vnetje, prebolel Covid19 itd. Dokažemo ga z ob napadu s sprožilnimi manveri in tudi zdravimo z repozicijskimi manevri. V tem primeru vestibularne vaje niso indicirane. Tudi zdravila niso potrebna.

– akutno vnetje ravnotežnega organa v notranjem ušesu ali ravnotežnega živca. V tem primeru je sluh popolnoma normalen. Možgani že ve nekj dneh dosežejo dobro ravnotežje s pomočjo kompenzaciej in pomoči drugih čutil (oči, senzorike tetiv in kože itd.). Funkcija ravnotežja prizadetega ušesa se popolnoma popravi v nekaj mesecih. Vzrok je lahko virusno vnetje ali trenutna motnja prekrvavitve v tem notranjem ušesu.

– Menierova bolezen notranjega ušesa, na katero posumimo, če sta vsaj dva napada vrtoglavice z bruhanjem, če se sluh med napadom poslabša v nizkih govornih frekvencah in po napadu tudi popravi. Sprožijo jo virusno ali avtoimunsko vnetje , dehidracija, kofein, večja količina soli itd.

– redko benigni tumor (vestibularni švanom) obojnice ravnotežnega živca, ki v ozkem koščenem kanalu (notranjem sluhovodu)  pritiska na ravnotežni živec in sosednje strukture – slušni živec, obrazni živec, arterija za notranje uho.

– Okvara v možganskem deblu, ki prizadane ravnotežno jedro, lahko pa tudi sosednje slušno jedro ali jedro za zunanje očesne mišice ali jedro za senzoriko obraza. Taka okvara je lahko vnetje zaradi multiple skleroze ali majhna kap zaradi zapore prehranjevalne žilice itd.

Kot vidite, bo potreben ORL pregled in še nevrološki pregled, da bi se dokopali do vzroka napadov vrtoglavice. Narediti je potrebno teste funkcije ravnotežnih organov in provokacijske manvre za BPPV ter meritev sluha. Glede na najdbe se pogosto zdravnik specialsit po pregledu odloči tudi za napotitev na MRI glave s kontrastnim sredstvom.

Lp,

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close