Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Izguba voha po prehladu

Izguba voha po prehladu

Pozdravljeni, pred enim mesecem sem zbolela za blažjo virozo s kašljem, zamašenim nosom in zelenim izcedkom iz nosu (brez vročine in bolečin). Ko sem skoraj ozdravela, sem ponovno zbolela, zopet kašelj, zamašen nos in izcedek, brez vročine in bolečin. Drugi dan po pojavu teh novih simptomov sem izgubila voh. Sedaj že 5 dni ne voham nič, le občasno zaznam malo vonjav, max 10 min v celem dnevu. Zelo sem prestrašena, saj sem že 5 dni brez voha. Ali je ob takšnem prehladu običajna izguba voha in ali se bo voh povrnil, če da, kdaj?

Pozdravljeni,

tako kot pri vas je zamašen nos ob prehladu najpogostejši vzrok okvare voha, saj zrak z vonjavami sploh ne more priti do vohalnega predela na stropu nosnih voltin in v zadnjem delu nosu. Priporočam dekongestivne kapljice v nos 7 dni 3×2 in nosni kortikosteroid vsaj 2 do 3 tedne v nos. Voh se bo povrnil v nekaj tednih.

Se pa lahko redkeje zgodi, da virus poškoduje oporne – prehranjevalne celice vohalnih čutnic – tako je bilo pri alfa in delta različici Covid19, ali pa poškoduje celo same vohalne čutnice (pogosto se je zgodilo pri gripi). V tem primeru svetujemo vohalni trening – vsaj 2x na dan povojhajte 4 znane, močne vonjave. Vohalni trening je uspešen in učinkovit še 1 leto po izgubi, treba ga je zelo dolgo delati (vsaj pol leta).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close