Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Izguba voha

Izguba voha

Spoštovani, pred cca 1 mesecem sem se prehladila (kašelj, zamašen nos, brez vročine). Nato je sledilo poslabšanje s ponovnim zamašenim nosom, kašljem, zelenim izcedkom iz nosu. Brez vročine in glavobola. Sem pa naslednji dan po pojavu novih simptomov izgubila voh in sem že 5 dni popopnoma vrez voha, le na trenutke ga malo zaznam (morda 10 min v celem dnevu). Zelo sem prestrašena in me skrbi, da bom ostala brez voha. Ali se ob takšnih prehladih voh ponavadi povrne in po kolikem času?

 

 

Pozdravljeni,

tako kot pri vas je zamašen nos ob prehladu najpogostejši vzrok okvare voha, saj zrak z vonjavami sploh ne more priti do vohalnega predela na stropu nosnih voltin in v zadnjem delu nosu. Priporočam dekongestivne kapljice v nos 7 dni 3×2 in nosni kortikosteroid vsaj 2 do 3 tedne v nos. Voh se bo povrnil v nekaj tednih.

Se pa lahko redkeje zgodi, da virus poškoduje oporne – prehranjevalne celice vohalnih čutnic – tako je bilo pri alfa in delta različici Covid19, ali pa poškoduje celo same vohalne čutnice (pogosto se je zgodilo pri gripi). V tem primeru svetujemo vohalni trening – vsaj 2x na dan povojhajte 4 znane, močne vonjave. Vohalni trening je uspešen in učinkovit še 1 leto po izgubi, treba ga je zelo dolgo delati (vsaj pol leta).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close