Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Blato in vetrovi

Blato in vetrovi

Pozdravljeni.

Imam 4 mesece staro hcerkico. Pred kratkim se je naredilo da ni sla kakat 5 dni, nato je sla 3x v enem dnevu, naslednji dan 2x, potem pa 4 dni spet nic, zdaj zadnje 3dni pa 1x-2x na dan. Je samo dojena, brez dodatkov, na tezi lepo pridobiva. Pred to “5 dnevno pavzo” je kakala 1x ali obcasno 2x na dan ze nekje od 2. meseca dalje. Opazila sem da ima po tej 5 dnevni pavzi kakanja blato precej izrazitejsi vonj, je malo bolj pacasto (ni vec tako tekoce) in pa cez celi dan (vsak dan) ima veliko vetrov ki so pravtako bolj smrdeci kot pred tem. Zanima me ce je to normalno stanje ali nakazuje na kaj posebnega? Drugace se pocuti ok, je razpolozena, zdrava, ješča, itd. Jaz v svojo prehrano nisem vkljucila nobenih novih zivil, prehranjujem se enako kot mesece prej. Od 1 tedna starosti ji dajem kapljice waya d3 ki vsebujejo tudi probiotike, kupcke redno podirava. Prosila bi za mnenje.

Hvala za pomoc in lep dan.

Če je deklica zaradi nekajdnevnega nekakanja povsem v redu, nima bolečin, je ne napenja, se normalno hrani, blato pa je (sicer malo bolj smrdeče), sicer pa normalne konsistence, potem je to njen ritem odvajanja in ni zaskrbljujoč..

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

brez zamere, če pišem tukaj, ampak ne morem odpreti nove teme. Sem sicer že brskala po starih objavah, ampak nisem našla vseh odgovorov.

Hčerka je stara 7,5 tedna (rojena 25. 3. 2022, 40t 2d). Pred dobrimi tremi tedni se je okužila z norovirusom (sklepam da v ambulanti pri pediatru 22. 4.). Na srečo ni imela nobenih hujših simptomov. Za okužbo ne bi niti izvedeli, če se ne bi v blatu pojavile pikice in nitke krvi, zaradi česar sem jo peljala k zdravniku. Po »diagnozi« so mi povedali, da jo naj samo bolj pogosto dojim, glede krvi v blatu pa so mi rekli, da lahko traja, ampak nihče mi ni povedal, kako dolgo lahko traja.

Hčerki se še zdaj pojavljajo pikice in nitke krvi v blatu, vmes se mi je že zdelo boljše, potem pa je nekaj dni nazaj spet imela malo večjo količino krvavih nitk, zato sem jo spet peljala na pregled. Tam so mi rekli, da nimajo kaj narediti, da to lahko traja, če pa se bo še dlje časa pojavljajo pa nas lahko napotijo k gastroenterologu, ki bi pregledal črevesje pod anestezijo – če sem prav razumela. Ker se mi zdi slednje kar velik poseg za novorojenčka oz. dojenčka, bi se mu res rada izognila, če le ni nujno. Zato sem se odločila, da tukaj pišem, če mi mogoče lahko poveste kako dolgo je normalno, da se pojavlja kri v blatu po norovirusni okužbi (je to en mesec, dva, tri…?).

Naj povem, da se hčerka pridno doji (polno dojena), porodna teža je bila 3430 g (25. 5.),  2. 5. je imela 4560 g,  14. 5. pa 5060 g. Ima tudi apetit, sicer malo več bljuva zadnje čase (zelo redko tudi v loku, 2-3 krat na teden), ampak se najbrž prenaje ali pa prehitro je. Sicer je kar dobre volje – ko je ne mučijo krči in vetrovi, spi pa čez dan še vedno veliko (malo dlje časa je budna dopolne in proti večeru).

Njeno blato je precej različno, včasih normalno rumeno, včasih rumeno/zeleno s sluzjo, vodeno-zeleno… Jo pa tudi dajejo krči in vetrovi. Včasih jo tako zaboli v trebuščku (ponavadi pred kakanjem), da se od bolečine prav zadere (ne vem, ali ima to vezo z virusom ali gre za navadne krče).

Prav tako še vedno kaka po vsakem dojenju (čeprav, koliko berem, se po 6. tednu starosti prebava omeji na kakanje 1x na dan ali še manj). Tako da me zanima, če je tudi to pogosto odvajanje povezano z virusno okužbo, glede na to, da bo čez par dni stara 8 tednov.

Odločila sem se, da bom držala dieto brez mleka in jajc (zdaj je 2. dan), čeprav ne verjamem, da bi bilo to takšno naključje, da bi  se z norovirusno okužbo začela tudi alergija, ker prej ni bilo težav).

 

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Po preboleli črevesni o0kužbi lahko pride do pojavljanja krvavih nitk v blatu, lahko tudi do prehodnega neprenašanja mlečnega sladkorja, kar pa je pri dojenem otroku manj verjetno. Lahko traja tudi kakšen mesec ali dlje.

Pomembno je, kako otrok napreduje. Bi pa bilo do0bro pregtledati blato na kri, da se potrdi ali gre res za kri ali ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close