Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ponavljajoči bronhitisi

Ponavljajoči bronhitisi

Spoštovani,

sin bo konec maja dopolnil 3 leta. Pri 14 mesecih je zbolel in bil hospitaliziran za bronhilotisom. Od takrat dalje se vsak prehlad zaključi z enako diagnozo ter inhalacijami v zdravstvenem domu. Prvo leto je preventivno jemal Singulair. Ko je bil pri 2,5 letih ponovno hospitaliziran, pa so mu Singulair zamenjali s Flexotidom. Vsak večer dobi 1 vpih Flexotida, ko zboli, povečamo na 2 vpiha zjutraj in 2 vpiha zvečer. Prejeli smo tudi navodila, da ob prvem kašlju dodamo 2 vpiha Ventolina in potem s tem nadaljujemo vsake 3 ure, vse do izboljšanja, ko nadaljujemo z vpihi na 4 ure, pa potem na 6 ur.

Otroka smo že 2 leti zapored vzeli iz vrtca, ker je pač to najbolj učinkovito. Pravzaprav smo se čisto osamili. Vsak obisk družine z otroki pri nas povzroči prehlad. Igral na igriščih ne obiskujemo iz enakega razloga. Vse skupaj je že prav noro.

Prihodnjo zimo otroka ne bomo mogli več vzeti iz vrtca, ker mi v službi tega ne bodo več tolerirali. Ko je pomladi in poleti v vrtcu, zdrži max. 4 dni, potem pa zboli in sva doma od 14 dni do 3 tedne. Enostavno sem preveč odsotna in jim to ne ustreza. Najbolj pa me moti to, da nimam občutka, da bi mu vsa ta zdravila, ki jih  prejema, sploh kaj pomagala. Ko zboli mu povečamo Flexotid, začnemo z Ventolinom in tretji dan pristanemo pri dežurnem pediatru, kjer prejme inhalacije Ventolina s kisikom. Da ne govorim, da nos čistimo s fiziološko raztopino kot nori. Vsi ti njegovi prehladi sploh niso ne vem kaj. Malo izcedka, blag kašelj se pojavi drugi dan, zakašlja parkrat. Tretji dan, ko se zbudi, pa hrope, v stavkih, ki jih izgovarja, so prekinitve, ker vmes lovi zrak. Marsikdo mi reče, ko vidi sina prvi ali drugi dan, zakaj kompliciram in ga ne dam v vrtec, saj sploh ni videti bolan. Iz izkušenj odgovorim, saj vem kaj sledi tretji dan.

Ali je res ok, da dobi toliko teh zdravil? Pediatrinja me miri, da je tako okej. Pa vseeno vse težje sprejemam, da bi se ti prehladi zdravili tako. In če ga ne bi pozimi imela doma, bi bil na inhalacijah vsak mesec, lahko tudi 2x mesečno. Ali ni nobenih dodatnih preiskav, drugih zdravil? Ali res moramo samo čakati, da preraste? Kaj pa če ne bo prerastel? Ko bo v šoli, se bo ta manjko poznal. Celo poletje tudi ne moremo biti samo na morju, žal nimamo takih služb.

Sinu bi res rada pomagala. Ne želim biti proti njegovi pediatrinji, ampak me pa moti, da ponavljajoče bronhitise, ki se pojavljajo ne glede na letni čas in vsak mesec, jemlje tako zlahka. Večkrat sem z njo o tem govorila, pa pravi, da morajo male dihalne poti dozoreti in da je to ponavadi enkrat od 3. leta dalje. Ampak meni se ne zdi, da je sploh kaj drugače kot pri 14 mesecih. Nimamo pa doma nobenih mačk, odstranili smo vse preproge, redno sesamo in čistimo hišni prah, menjavamo posteljnino. Sicer so mu v bolnici že vzeli bris, če bi dihalno stisko sprožila pršica, pa je bil izvid negativen.

Pa še nekaj: kisik mu nikoli ne pade pod 94. Tudi, ko je hospitaliziran, ga ima lahko 95, 96, sprejmejo ga pa, ker ugreza, diha s trebuščkom in se vidno napreza pri dihanju. V bolnici je potem eno noč, naslednje jutro pa odpuščen domov. Tudi inhalacije pri zdravniku mu načeloma kar pomagajo.

Prosim za mnenje.

 

Hvala

Vera

Žal je to kar pogosta zgodba pri malih otrocih. Pogosto obolevajo za prehladnimi virozami, ki pa se v dnevu ali dveh razširijo na malče dihalne poti, kar povzroči težko dihanje, skratka, bronhiolitis.

Pomembni podatki so tudi ali ima kdo v družini alergije in ali ima kdo astmo. Kako otroku splohpomagajo inhalacije Ventolina (ali po inhalavciji Ventolina neha z znaki težkega dihanja).

Morda bi zaradi pogostega obolevanja določili tudi nivo IgA protiteles, morda jih ima premalo, taki otroci zelo pogosto (več kot 11x letno) obolevajo za dihalnimi (in črevesnimi( okužbami. Sicer ni zdravila, to se z rastjo popravi, pa bi vsaj vedeli.

Ali je bil otrok pregledan pri pulmnologu=

Vsekakor zdravljenje DA, če mu zdravila ob težavah pomagajo. Sicer pa niso ptorebna oz. jih ne dajemo, če ni učinka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

 

hvala za odgovor.

V družini imamo alergije na pelod in travo ( jaz, moj brat in njegova hči). Astmo ima moja sestrična. Obiskali smo pulmologa, ki ga je testiral, vendar so bili vsi testi na alergije negativni.

Ne neha lažje dihati po inhalaciji ventulina, ki mu ga dajem doma. Zdi se mi, da mu ventolin prve tri dni doma sploh ne pomaga. Stanje se ponavadi počasi slabša. Pomaga mu potem šele inhalacija pri zdravniku. Po tistem je kot nov, neha ugrezati, dihati začne umirjeno in sočno kašljati. Po inhalacijah pri zdravniku pa Ventolin doma pomaga.

Podobno je z izcedkom iz nosu. Prve tri dni ga je zelo malo, po inhalacijah pri zdravniku pa se poveča. Zelena sluz se mu izloča 14 dni do 3 tedne.

Doma imamo oksimeter. Prvi dan je saturacija 99, 98. Drugi dan popoldan “pade” na 97, tretji dan zjutraj, ko začnemo s kalvarijo glede dihanja pa je 96, 95. Diha grozno, vendar pa je vsaka pediatrinja, ki ga pregleda, presenečena nad nivojem kisika glede na videno obnašanje sina.

Ali so ti vsakomesečni bronhiolitisi in vsa ta zdravila nevarni za otrokovo zdravje v prihodnje?

Ko govorimo, da preraste, kdaj pa se to največkrat zgodi?

Še nekaj me zanima, doma imamo polletnega dojenčka. Bil je že prehlajen, vendar zaenkrat ni šlo naprej na pljuča. Kako je glede dednosti, ali bo tudi mlajši temu podvržen?

 

Hvala za odgovor

Torej je prisotna tako družinska obremenitev, pa tudi pozitiven odgovor na Ventolin (inalacije pri zdravniku).

Običajno hujše poteke oz. slabšanje pri vsakem prehladu vidimo nekje do 3. ali 4. leta, potem so seveda še vedno obstruktivne epizode pri prehladih, niso pa več tako zelo hude, vsaj ponavadi. Svetujem sledenje pri pulmologu, tudi oni pa svetujejo druge oblike varstva, saj v vrtcu otroci pogosto obolevajo za navadnimi respiratornimi okužbami, ki se pri nekaterih otrocih vedno poslabšajo z vnetjem malih dihalnih poti.

Družinska obremenitev vsekakor je pomembna, ni pa nujno, da bodo vsi otroci imeli enake težave.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

tudi pri mojem sinu se je med drugim in tretjim letom vsak prehlad razvil v bronhiolitis. Zato mu je bilo septembra odobreno zdravljenje na Debelem rtiču (14 dni, na stroške ZZZS). Prošnjo za zdravilišče da pediater. Moj sin je po Debelem rtiču dobil prehlad, vendar se mu ni razvil bronhiolitis. Morda je dejansko pomagalo.

LP

New Report

Close