Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Govor otroka pri 2 letih – dvo jezicni

Govor otroka pri 2 letih – dvo jezicni

Pozdravljeni,

Imam sincka, ki bo cez pol meseca dopolnil 2 leti. Zivimo v tujini, z mozem se ze od rojstva z njim pogovarjava v Slovenscini, pri 1 letu je zacel obiskovati francoski vrtec.

Razume zelo veliko, zna pokazati kje ima dolocen del telesa, oponasa zivali, avto, razume kratka navodila in stori kar mu reces, vendar me malo skrbi zaradi govora. V zadnje pol leta zelo pocasi napreduje z osvajanjem novih besed. Pred cca pol leta se je naucil reci pa-pa, mama, tata, babi, dedi.. Avionu rece jon, am am, ko je lacen, rece tudi besedo konj, avtobusu rece babu, zna reci gol, .. To pa je naceloma to. Pred parimi mesci mu je uspelo 2 krat reci besedo zoga, vendar vsakic ko ga vzpodbujam, mu ne rata ampak rece namesto zoge – gol. Ker z zogo cilja v gol, zna reci tudi kos. Ostalo pa se ne. Zdi se mi kot da stagnira.

V vrtcu so rekli da razume vse po francosko, ampak govori pa se ne. V decembru so nama povedali da mu je uspelo reci, da hoce vodo.

Malo sem prebirala kdaj naj bi otrok zacel vec besed povezovati in pise da do drugega leta in naj bi imel osvojenih okoli 50 besed.

Ali je pri vec jezicnih otrocih oziroma v nasem primeru nekako pricakovano da zacne kasneje tvoriti stavke in osvajati besede, ali bi se morala ze obrniti na pediatra, logopeda?

Najlepsa hvala za odgovor, mnenje in nasvet.

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Ko otrok ne dosega predpisanih, dogovorjenih mejnikov oz. jih dosega delno, smo vsi zelo zaskr4bljeni, pa vendar je potrebno upoštevati, da so vsi ti mejniki dogovorjeni. Res pa je, da r5avno zato, da pravočasno ukrepamo.

Po opisu ne bi mogla reči, da otropkov govorni razvoj zasotaja, e posebej ob podatku, da gre pravzaprav za dvojezičnega otroka. pri katerih je govorni razvoj nekje do 3. ali 4. leta malce drugačen, saj moramo sprocesirati dva jezika, ju ločeno uporabljati, skratka, zadeva je kar naporna za učečega otroka.

Opazujte govorni razvoj, še posebej sprašujt v vrtcu, saj vzgojiteljice z otroki preživijo veliko časa in jih znajo odlično opazovati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close