Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vdrta mecava

Vdrta mecava

Spoštovani!

Dojencek (11 tednov star) ima od samega poroda zelo vdrto fontanelo, bolje receno, res se hitro vidi saj je toliko vdrta. Polno ga dojim od samega zacetka in na to nikoli nisem obracala prevec pozornosti saj je imel plenicke vedno polulane ali pokakane.
Sedaj mi pa vedno vec ljudi komentira, da to pomeni da je dehidriran. To sem sicer že vedela vendar me skrbi ker to prakticno slisim kamorkoli grem.
Moje vodašanje je naslednje; glede na to da je plenicka vedno mokra je res kaksna moznost, da je dojencek kljub temu dehidriran? In se zaradi tega mecava toliko opazi? Ali je lahko tudi kaksen drug vzrok temu? Pediater mi sicer na pregledu ni nic omenil, da bi bilo kaj narobe s tem (zadnji pregled je bil v sredini marca, naslednji je zacetek maja)?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

 

 

Vedeti je potrebno, da dehidrira samo otrok (razen res v redkih drugih primerih, ko je otrok hudo bolan), ki IZGUBLJA tekočine, torej bruha ali izjemno frekventno driska. Če se otrok normalno hrani, je normalno polulan in pokakan, je normalnega obnašanja, potem pač ne ocenjujemo samo ta en znak in rečemo, da gre za dehidracijo ob poponpoma normalnem otroku.

Vdrtost mečave ocenjujemo v polsedečem položaju, vdrtost 1-2 mm ocenimo za (še) normalno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close