Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija 6 letni otrok povišani levkociti in trombocit

6 letni otrok povišani levkociti in trombocit

Pozdravljeni.

Kaj bi lahko pomenilo da ima 6 letni otrok konstantno povišane ali levkocite ali trombocite ali oboje? Sicer vrednosti nihajo, ampak skoraj vsakič ko se vzame kri, je nekaj povišano. Res je bil od lani septembra skozi bolan, vsaj 1x na mesec, vsakič je na krvi pokazalo povišanje trombocitov. Tudi vmes ko naj bi bil ok – zaradi drugih pregledov, so bili povišani. Letos januarja je prebolel korono in od takrat je ok s prehladi. Vsaj ni videt da je kaj narobe z otrokom. Ampak zaradi spet drugih pregledov, a so mu vseeno vzeli kri, so trenutno oboji povišani ter celo nevrofilci. Levkociti 13,9 in trombociti 421..A je to ok, da je skozi nekaj povišano, še posebej ko naj bi bil otrok zdrav (brez vročine, prehlada in drugih posebnosti)? Razumem da to niso neke zaskrbljujoče vrednosti, a vselej. Pediatrinja nas je sedaj še v 3.naročila za odvzem od februarja sem, kao da spremljamo na vsakih 14 dni….meni to ni prav nič všeč. Kaj se lahko tu še naredi? A je to normalno? A bi lahko to nakazovalo na kakšno drugo bolezen? Hvala.

Levkociti so pri otroku v starosti od 4-8 let lahko od 5,5 do 15.5 ( po drugem viru od 5,1 do 12,9) , pa so še vedno normalni. Potrebno je gledati referenčne vrednosti za otroke (ne za odrasle).

Trombociti so blago povišani običajno po virusnih okužbah, kar pomeni aktivacijo kostnega mozga (tvorbo prostiteles, torej obrambni odgovor).

Zaenrkat ne izgleda, da bi bilo karkoli resnejšega. Kontrolo krvi svetujem, ko bo otrok vsaj 2 tedna popolnoma zdrav.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close