Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Brez voha

Brez voha

Po močnem prehladu sem precej  izgubil voh, nekaj voham od blizu, večinoma pa ne. Na Orl pregledu so ugotovili nabrekli nosnici. Dobil sem kortikostereoidi Avamis, Tonimer ter fiziološko raztopino. V enem mesecu imam precej bolj prehoden nos, ki pa me občasno se peče in je precej suh. Ob brisanju se mi pojavi madež krvi. Malo sem zaskrbljen, ker se mi zadeva ne izboljša. Ob prvem prehladu sem na brisu imel respiratorno okužbo, čez 2 tedna pa Covid. Prosim za nasvet.

Pozdravljeni,

dobra novica je, da še vsaj nekaj vohate. To pomeni, da ni prišlo do propada vohalnih celic, verjetno pa vonjave težko pridejo do njih zaradi otekline sluznice in povečane količine sluzi. Vsaka virusna okužba dihal naredi mikro poškodbe sluznice in vnetje v njej. Vnetje in težave lahko trajajo tudi 12 tednov (3 mesece), čeprav virusa že dolgo ni več v sluznici. To imenujemo akutno postvirusno vnetje sluznice.

Zaradi uporabe nosnih razpršil lahko pride tudi manjših odrgnin, v izogib temu je potrebno nastavek zdravila vedno obrniti na stran, v smeri proti očesu. Najbolj nežno mesto je namreč ravno v sredini na nosnem pretinu, tam so tudi žilice bolj razširjene.

Predlagam mazanje nosu spredaj z mastnim mazilo, ki naj vsebuje še pantotensko kislino. Vsak dan povohajte nekaj znaih vonjav (vohalni trening). Kmalu bo boljše!

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close