Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kombinirano hranjenje novorojenčka

Kombinirano hranjenje novorojenčka

Spoštovani.

Prosim za nasvet glede novorojenčka, rojenega 30. 12. 21(danes je star dva tedna), 51cm, 3050 g, 11 dni čez rok, urgentni carski rez. Fant je sicer zdrav. Najnižja teza v porodnišnici je bila 2900g, odpustna 2980 g, dosežena porodna teža 6. dan.

Ker sem dobila šele 5. dan nekaj mleka, so ga v porodnišnici hranili z adaptiranim mlekom. Tudi po prihodu domov, se dojenje ni vzpostavilo, saj ob posameznem podoju dobi približno 20 g mleka. Tehtanje pred in po podoju sva delala že v porodnišnici, 3x na dan nadaljujemo tudi doma, rezultat je ves čas enak, približno 20 g, zato ga dohranjujeva z AM. Povprečno 5 – 6x na dan. Količine posamezne flaške so različne (50 – 90 ml), skupno pa dnevno popije okrog 400 ml AM in 8-10 podojev po cca. 20 ml. Vcasih je tudi manj, ce si sledijo prekmalu. Skupno cca. 600ml mleka na dan.

Skrbi naju, ker se hitro redi, danes je tehtal 3590 g. Samo dojenje mu gotovo ni dovolj, saj se 15 minut po izpraznjeni dojki začne razburjati, odpirati usta in sesati roke. Ali pa po dojenju nikoli ne zaspi, ampak po 15 minutah zahteva hranjenje (kaže vse znake lakote). Enako se zgodi, če mu dava eno merico dodatka (30 ml). Neutolazljivo joce, daje roke v usta, si jih sesa, odpira usta na veliko in hitro premika glavico.

Prosim za nasvet glede hranjenja. Kako usklajevati dojenje z AM, da se ne bo preveč redil ali na drugi strani kar naprej jokal od lakote?

Hvala.

Otrok ne sme biti lačen, vendar dojenčki nimajo tega odraslega načina, da lahko jedo, tudi če niso lačni ali da pojedo preveč, kot mi, odrasli. Oni jedo, dokler so pač lačni in potem zavrnejo.

Dojenčka vedno najprej podojite, potem pa prirpavite (sedaj) okoli 90 ml AM in mu ga dajte po podoju.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close