Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Artrodeza gležnja

Artrodeza gležnja

Pozdravljeni.

Zaradi obrabe gležnja po eni neuspešni operacije pred 12 leti se mi je stanje v zadnjem letu tako poslabšalo da sem pred mesecem in pol imel zatrditev gležnja (artrodezo). Zatrdilo se je zgornji skočni sklep. Dva ortopeda sta povedala, da je to dokaj pogosta operacija ko je obraba taka, da je to še edino kar preostane. Operacija je dobro uspela, rana se je lepo zacelila. Sedaj imam mobilicacijski škorej in hoja z berglami. Obremenim lahko do 15 kg. lahko pa imam nogo tudi med počivanjem izven škornja. Kadar imam tako, tudi razgibavam prste. Imam pa še vedno precejšnjo oteklino, tako da samem gležnju kot tudi na stopalu. V brošuri ob odpustu sem bral, da je oteklina lahko prisotna še par mesecev. Nekaj gibljivosti je še ostalo, kot je tudi povedal ortoped. Se je pa potrebno privaditi na nov način hoje, nekje sem prebral, da je hoja lahko tudi brez šepanja. Meni je najbolj pomembno, da bo brez bolečin (tako je bilo rečeno pred operacijo), ker je bilo pred operacijo to že zelo problematično. Čez dva tedna imam pregled pri operandu in takrat bom vedel kaj več. Me pa zanima če ima kdo izkušnje s podobnim posegom? Kakšen je nadalni potek rehabilitacije? Polna obremenitev je planirana po 4-6 mesecih. Zdraviliško zdravljenje baje za te posege ne pripada. Verjetno je smiselna tudi kaka fizioterapija da se ohrani vsaj minimalna gibljivost. V dodatno informacijp, star sem 47 let. Hvala za informacije.

Spoštovani!
Otekanje po taki operaciji je normalno in lahko traja dalj časa. Okrevanje je nekoliko daljše, tako kot ste napisali 3-4 mesece, lahko tudi pol leta, da se kosti zrastejo skupaj. Zdraviliško zdravljenje mislim, da za ta tip operacije ni odobren, tako da svetujemo fizioterapijo. Sicer bo gibljivost minimalna, pri hoji pa ne boste imeli več bolečin.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close