Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zelo pogosti trzjaji v spanju dojencek 3m

Zelo pogosti trzjaji v spanju dojencek 3m

Pozdravljeni,
Sem mamica skoraj 3 mesece stare dojencice (rojena 19.7.2021, 2.nos., porod bp, apgar 9,9).
Pisem ker sem zaskrbljena zaradi konstantnega trzanja v spanju in sicer takoj na zacetku ob uspavanju, ker se te ves cas ponavljajo in jih je zelo veliko in jo tudi zbujajo.
Izgleda tako da zeli zaspati, zapre oci in kmalu (kaksna min) potem trzne z rokicama oz.najprej z nogico in potem z rokicama, cez kaksno min z eno ali z drugo rokico, ali samo z rokicama, vcasih trzne skupaj z rokicama in potem ko jih spusca nazaj trzne ponovno in to se lahlo veckrat ponovi, oz.cez kaksno min ali nekaj min sledi trzljaj z nogico, nato rokico, potem globoko zaspi, nato se ponavlja. Odraza se v nemirnem spanju ponoci.
Skrbi me ker pri prvem otroku tega nisem opazala, le posamezne trzljaje oz.premike rokic ali nogic.
V budnem stanju ne trza.
Prve dva meseca je bila zelo jokav dojencek, krcki, potem se je zelo izboljsalo.
Razvojno sicer ne opazam posebnosti v primerjavi s prvim otrokom: roke ze dolgo daje v usta, kravice rada pase in dvigne glavo do 90 st, prijemlje igracke z obema rokama, dviga nogice, gre na bok, roki se razklanjata, sicer je desna bolj kot leva ki jo ima se vec casa stisnjeno v pest…
Pri 1 mesecu sva bili zaradi neutolazljivega joka en dan hospitalizirani, umirila se je po paracetamol svecki, zakljuceno je bilo kot krcki (bila sem zaskrbljena ker pri prvem otroku tega nisem opazala). Tam sem posnela trzljaje in jih pokazala, odgovor je bil da gre za nezrelo zivcevje in da je to normalno. Tako da se je na prvem pregledu tudi pediatrinja strinjala s tem.
Mene pa skrbi ker se stanje ne umirja, prve dva meseca sem si razlagala da jo konstanto prebujajo krcki in tud zato trza. Pomagala sem si z odejico za povijanje, vedno je osvobodila levo rokico zaradi trzljajev, ko sme jo pa dala v navadno spalno vreco pa je imela zelo nemirno noc:  nemiren spanec zaradi zbujanja trzljajev, sploh proti jutru.
Je pa zacela bolje spati, prej ob krckih konstantno prebujanje na eno uro ali manj, sedaj tudi 4 ure v kosu. Tudi joka manj (predvsem preden je utrujena). Vmes pa slisim nemiren spanec in trzljaje.
Postajam vedno bolj zaskrbljena in je ponoci sploh ne upam vec opazovati…
Ali naj pcakam do sist.pregleda ali naj jo prej peljem na pregled?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Takšni gibi so lahko pri uspavanju povsem normalni, lahko pa gre za gibe, ki jih je potrebno obravnavati. Ni mogoče pojasniti samo iz opisa. Najbolje je, da posnamete, pokažete pediatru, ki se bo odločil, kako dalje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close