Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slaba koncetracija zaradi zamašenosti frontalnih sinusov ?

Slaba koncetracija zaradi zamašenosti frontalnih sinusov ?

Pozdravljeni,

Se opravičujem za daljši prispevek, a raje zapišem več kot premalo.

Nekje od oktobra lani sem začel pri sebi opažati slabšo koncentracijo. Domnevam, da sem takrat zbolel za Covidom, a ne morem potrditi. Občutek je kot, da bi bil omotičen ali ravnokar zbujen (zaspan). Takrat sem manj dovzeten za nove informacije ali aktiven pogovor, kar je resnično neprijetno, kot da bi bil omamljen. Rekel bi, da se koncentracija in zaznavanje zmanjša za kakšnih 30 %. Ko sem v tem stanju, si veliko informacij ne zapomnim, čeprav se nanašajo neposredno name.

Ti simptomi se mi pojavijo večkrat tekom dneva. Običajno se z njimi zbudim, izzvenijo morda po kosilu in se lahko popoldne zopet pojavijo. Pritisk imam med nižjimi, ampak dvomim, da je tu vzrok, saj bi potem izboljšanje moral čutiti tudi po zajtrku. Star sem 35 let, a do lanih podobnih težav nisem imel nikoli.

Od takrat do danes sem šel nevrologu in na MR glave, a posebnosti ne opažajo:

V možganovini ni videti patoloških sprememb. Stranska ventrikla sta nekoliko asimetrična, levi je širši v primerjavi z desnim, sicer sta primerno široka. Malenkost so širši subarahnoidalni likvorski prostori na konveksiteti. Blago zadebeljena sluznica maksilarnih sinusov z manjšimi retencijskimi cistami, ostale obnosne votline in orbiti so v mejah normalnega. Po aplikaciji kontrasta ni videti patoloških sprememb intenzitete signala.

Če sem oktobra zaznaval splošno omotičnost, jo danes zaznavam bolj usmerjeno. Opažam, da v predelu čela (med obrvmi ali malo višje) čutim napetost v velikosti in obliki kovanca. Podobno čutim tudi s strani (sence?).

Dognanja:

– Ugotovil sem, da mi pri odpravi težave pomaga intenziven kardio – tek ali vožnja s kolesom v hrib. A to pomaga le znotraj tistega dne.

– Včasih pomaga tudi, če vzamem tableto Lekadola.

– Včasih pomaga tudi plavanje v morski vodi. Jemal sem Sinupret v trajanju 14 dni – izboljšanja nisem zaznal.

– Redno jemljem tudi Claritin, izboljšav ne zaznam (kljub temu ga jemljem še naprej).

– Masaža čela redko pomaga.

Sam sumim na težave s sinusi. Namreč, alergičen sem na prah, pršice, cvetni prah, itd. Domnevam, da so se tekom let stene/sinusi odebelile in sedaj prihaja do težjega odtekanja gnoja (?). Taka diagnoza je že potrjena za nosne školjke (odebeljene stene zaradi dolgoletne izpostavljenosti alergenom) – glej točko 4.

1. Ali je možno, da omotičnost povzročajo zamašeni sinusi? Če da, kakšen je postopek zdravljenja?

2. Ali je lahko vzrok za te simptome kaj drugega? Morda bakterijsko/virusna okužba?

3. Katerega zasebnika (imensko) bi priporočili, da me temeljito pregleda in zdravi?

4. Zaradi težav z dihanjem skozi nos, me skoraj zagotovo čaka tudi radiofrekvenčna mukotomija s subluksacijo spodnjih školjk. Ali je za pričakovati, da mi bo ta poseg pomagal pri zgoraj opisanih težavah?

Prosim za vse možne nasvete in usmeritve, ki vam padejo na misel (morebitna zdravila/posegi, dodatni pregledi…). Čakalne dobe v javnem zdravstvu so predolge. Težave, ki jih opisujem močno vplivajo na moje zasebno in strokovno življenje, zato bi rad zadeve pospešil.

Vnaprej hvala

Spoštovani,

hvala za natančen opis težav. Navajate motnje koncentracije in spomina. Kot sami ugotavljate, so možni vzroki:

– psihični stres ali celo blaga depresija, pri katerih pomaga intenzivna telesna aktivnost

– prebolel Covid 19 – potreben je čas in dovolj vitamina B ter D, cinka

– alergija na pršico in pelode – motnje spanja in posledične motnje koncentracije.

MRI slike si najraje ogledam sama, v vašem primeru jih nimam na vpogled. Na MRI slikah opisuje radiolog, da so sinusi v redu (le manjše – nepomembne spremembe v čeljustnih sinusih). Torej sinusi niso zamašeni. Ni gnoja.

Virusne okužbe imamo vsi ljudje večkrat letno – majhni otroci do 10x, odrasli 6x povprečno. Te okužbe se same pozdravijo, so pa med drugim znaki viroze tudi glavobol, omotičnost in utrujenost… Težave trajajo lahko samo 7 dni, včasih pa tudi 4 mesece, da imunski sistem neha s svojim odgovorom na virus.

Omenjate, da so vam ugotovili z alergijskim rinitisom povezano prizadetost nosne sluznice (predvsem na nosnih školjkah). Pri vas je potrebno narediti endoskopijo nosu in primerjati s slikami nosu in sinusov. Priporočam, da svoje težave in simptome beležite v aplikacijo MASK Air (brezplačna) in pokažete ORL specialistu.

Za zdravljenje zamašenosti nosu pri alergijskem rinitisu svetujem nosni kortikosteroid ali kombinirano pršilo nosnega kortikosteroida z antihistaminikom, zagotovo pomaga radiofrekvenčna RF ablacija – skrčenje sluznice na školjkah in potisk školjk bolj na stran. Poseg vam priporočam, je minimalno invaziven.

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close