Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Trakulja

Trakulja

Pozdravljeni.

Doma imam 3 mesečno dojenčico. Danes smo pri notranji psički v blatu opazili trakulje(potrjeno od veterinarke). Zanima me, kakšna je možnost, da se je okužila tudi dojenčica, ki je ravno v fazi ko vse daje v usta. Psička spi na kavču kamor velikokrat odložimo tudi dojenčico, večkrat tudi spi zraven nje. Seveda jo tudi božamo, ko leži skupaj z nami in čisto za vsako si ne umivamo rok. Psička je drugače redno dobivala terapijo proti notranjim zajedavcem, tako, da ne vemo kje in kako se je okužila. Veterinarji so rekli, da je možna okužba samo preko blata (če bi bila dojenčica v neposrednem stiku y blatom), brala pa sem, da se lahko jajčeca obdržijo na dlaki ali posteljnini. Obstaja kakšna preiskava in če kdaj jo je smiselno narediti?

 

Najlepša hvala

 

Če gre res za pasjo tzrakuljo (ehinokok), preberite navodila NIJZ za tak primer:

https://www.nijz.si/sl/ehinokokoza

Okužba je manj verjetna, vsekakor pa ni mogoče dokazati z nobenimi testi zgodnje infekstacije. Šele kasneje določamo tako protitelesa kot iščemo s slikovnimi preiskavami ehinokokne ciste.

Potrebna je poostrena higiena in postavitev prednosti dojenčka pred psom v notranjih prostorih.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close