Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija divertikel?

divertikel?

Spoštovani,

imam vprašanje v zvezi s težavami v zgornjem delu požiralnika. Že zelo dolgo časa imam velike težave. Predel grla je skoraj nenehno vnet, težko požiram hrano, predvsem pa pijačo (zdi se, kot da ostaja v grlu – predvsem tekočine še dolgo po zaužitju čutim v grlu), med požiranjem in tudi dolgo časa po požiranju hrane in pijače se mi v predelu grla sliši nekakšen grgotajoč zvok, ki hkrati povzroča draženje.
Mislila sem, da je vse to povezano z refluksom, vendar počasi dvomim, da je tako. Zaradi sindroma AMS sem imela duodendojejunoastomozo, ki je omilila vse težave, ki sem jih čutila v predelu želodca (prej sem imela namreč zaradi sindroma močno antiperistaltiko). Kljub izboljšanju pa imam s požiralnikom še vedno hude težave. Sedaj se poizkušam naročiti na rtg požiralnika in k otorinolaringologu. Glede na simptome se mi zdi mogoče, da imam Zenkerjev divertikel. Menite, da je to možno? Ali se to res ugotovi zgolj pri pasaži?

Spoštovana!

Po vsem tem je dejansko smiselna omenjena preiskava, možno je namreč, da imate divertikel, ni pa sigurno. Zelo je pomembno, kaj jemo in pijemo, da sami ugotovimo, kaj poslabša stanje in da se tega izogibamo. Divertikel pa se drugače ne da videti, kot z rtg ali endoskopskim pregledom.

LP. drIB.

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor. Rtg požiralnika sem opravila. Pokazal je moteno farangialno fazo požiranja + zatekanje kontrasta v larinx. Torakalni kirurg ne ve, kaj bi lahko bil vzrok temu. Pregled pri orl specialistu imam naslednji teden. Ali imate morda kako idejo, kaj bi bilo lahko narobe? Nenehno imam občutek zapore oziroma tiščanja v grlu.. karkoli pojem in popijem (četudi le vodo), mi dolgo zastaja zgoraj in občutek je zelo neprijeten, saj imam nenehen občutek tujka. Sem že precej obupana, sploh ker se mi zdi, da nihče ne ve, kaj bi lahko bilo. Katere preiskave bi bile še smiselne? UZ?

LpL

Spoštovana!

To, da nihče ne ve kaj vam je, vas ne sme privesti do obupa. Če se na preiskavah nič ne vidi, pomeni, da ni nekaj skritega. Ali je le stres ali podobno stanje (padzavestni strah …?) ali pa eventuelno nevrološka bolezen (glede na rtg). Z ORL pregledom najveretneje ne bomo nič posebnega videli.

LP. drIB.

New Report

Close