Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika astigmatizem pri otrocih

astigmatizem pri otrocih

Pozdravljeni,

sem mama 5 let stare punčke, ki ji je zdravnica ugotovila astigmatizem in dioptrijo. Nasa punčka ima taksno diagnozo:
D: -1.25 Dsph + 3.50/100
L : -1,50 Dsp + 3.0/85

Naročilnico za vid je dobila:
D: -1.00 Dsph + 3.0/100
L: -1.25 Dsph + 2.50/85 d=53mm

Z možem ne moreva verjeti, da do sedaj nisva midva ali v vrtcu opazili, da tako slabo vidi. Tudi sama imam očala od 10 leta starosti, sedaj imam dioptrijo -7.25 na L in -7.50 na D očesu in nimam astigmatizma. Z možem sva zelo v skrbeh za njen vid, imava pa tudi kar nekaj vprašanj in vas prosiva, če lahko nanje odgovorite:

1. Kljub temu da sva o astigmatizmu kar nekaj že prebrala, ne veva kako se odraža v realnosti. Nikjer nisva našla lestvice vrednosti astigmatizma in kaj katera vrednost pomeni. Ali nasa punčka v vse smeri (levo, desno, gor in dol) enako megleno vidi?

2. Kako pri otroku opaziš astigmatzem? Imava namreč še fantka 3 in pol leta starega in bi želela, da čimprej dobi očala, če že ima okvaro.

3. Glede na to, da nisva opazila, da slabo vidi, sva podvomila v korektnost diagnoze. Rada bi jo preverila, vendar ali naj greva k drugemu okulistu in ponovnoviva proceduro s kaplicami? Ali lahko za otroke kotroliramo vid tudi samoplačniško? Kje? Smo iz Ljubljane.

4. Kaj lahko narediva za to, da se ji vid izboljša? Obstaja kakša telovadba oči? Ali je res, da korekcijska očala pri otrocih v obdobju ko oko še raste pomagajo, da se astigmatizem popravi? Kako, saj samo pravilno usmerjajo svetlobo.

Že naprej se vam zahvaljujeva za odgovore. Če ima kdo že izkušnjo s podobnim astigmatizmom in dioptrijo bi prosila, če lahko napiše svoje izkušnje.

Lep pozdrav,
zaskrbljena mamica

New Report

Close