Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija razlaga izvida

razlaga izvida

Spoštovani!

Poleti sem bila zdravljena na očesni kliniki v LJ zaradi optičnega nevritisa na desnem očesu, pred leti pa v MB zaradi nevritisa na levem očesu, na desnem očesu je tudi ambliopia.

Trenutno še čakam na izvide MRI glave, bila pa sem tudi na preiskavah ERG in VEP, prepisujem iz izvida:

Visus Do: -0,50 = 0,2 p
Lo: 1,0 sc

Bliskovni ERG: normalen na obeh očeh.

Slikovni ERG: z desnega očesa slabo izoblikovan in znižan, z levega normalen.

VEP val P100 desno oko:
CP latenca 109 (110), amplituda 4,9 (5,3)
DPP latenca 104 (108), amplituda 3,0 (3,2)
LPP latenca 101 (108), amplituda 2,1 (3,2)

VEP val P100 levo oko:
CP latenca 91 (110), amplituda 2,5 (5,3)
DPP latenca 94 (108), amplituda 0,8 (3,2)
LPP latenca 91 (108), amplituda 1,2 (3,2)

Predvsem me zanima, kaj preiskujejo z VEP, kaj pomeni, da je “VEP pomembno znižan ter normalne latence”, kaj je latenca, kaj pove amplituda.. V oklepajih predvidevam, da so navedene orientacijske vrednosti; kaj povejo moje meritve?

Kaj lahko pričakujem vnaprej, se ta iz tega razbrati tudi kak vzrok, zakaj se mi je to zgodilo ali pa je to samo meritev obstoječega stanja..?

Do naslednje kontrole pri okulistu je predolgo, po telefonu mi je sicer povedal, da glede na izvide ni katastrofa, kaj več pa zaenkrat še ne.

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Barbara

Z vidnimi evociranimi potenciali (VEP) merimo prevajanje po vidni poti od mrežnice do centra za vid v zatilnem režnju možganov. Patologija kjerkoli na vidni poti povzroča abnormalen VEP. Po prebolenem optičnem nevritisu so latence VEP praviloma podaljšane in take tudi ostanejo, amplitude pa so nižje le v akutni fazi nevritisa, ko je vidna ostrina slaba, kajti amplitude VEP so v grobi korelaciji z vidno ostrino.

Torej:
Znižan slikovni ERG desno gre lahko v sklop slabe vidne ostrine oz. ambliopije (vzrok? Mediji, refrakcije, strabizem????)
Oba VEPa sta latenčno v mejah normale, čeprav je na desnem očesu pomembno podaljšan, kar gre lahko v sklop prebolelega nevritisa desno.
Glede amplitud VEP bi pričakovali nižje na očesu, kjer je prisotna slaba vidna ostrina oz, ambliopija. (v izvidih zamenjano desno in levo oko?)

Počakati je potrebno še izvid MRI, da se na osnovi tega oceni za kakšno stanje gre. Za naprej pa je karkoli težko napovedati. Vzrokov zakaj do teh bolezni pride je več in ni še čisto natančno pojasnjeno.
Upam, da sem vam pomagala, moram pa priznati, da tole ni čisto moje področje, ampak da sem vam nanizala vsaj nekaj osnovnih stvari, ki vam bodo malo razložile zakaj se gre.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor!

Torej, na desno oko slabše vidim že od otroštva (vid vedno tam nekje 0,2-0,3, letos poleti pri sprejemu na očesno kliniko 0,05) in tudi sama sem pričakovala slabše rezultate ravno pri meritvah na desnem očesu.

Pri prejšnjem nevritisu (levo oko, dobrih 10 let nazaj, ob sprejemu Vlo: p.2 m) so predpostavili, da je bil vzrok prehlad ter slabo prehoden nos ter so mi posledično delali septoplastiko, drugih preiskav ne.

Zaključek izvida MRI, ki sem ga dobila danes, pa je “Znaki suspektnega demielinizacijskega procesa, drugih sprememb ni videti.”

Drug teden imam nevrologa, da tudi on pregleda izvide in oceni, kako in kaj naprej.

Še enkrat hvala ter lep pozdrav!

Barbara

New Report

Close