Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija neumnost z kontaktnimi lečami

neumnost z kontaktnimi lečami

Živjo,
jaz sem že več let nazaj naredil eno ogromno neumnost.

Še kot otroku so mi na sistematskem pregledu ugotovili, da slabo vidim. Pa nisem hotel nositi očal in zato nisem odšel do okulista. Seveda se mi je dioptrija počasi, a vztrajno večala, dokler nisem več mogel prepoznati ljudi ki so mi hodili nasproti.

A še vedno nisem šel k okulistu, temveč sem s sposojanjem tujih očal približno ugotovil svojo dioptrijo in si na lastno pest brez recepta pričel kupovati mehke mesečne kontaktne leče, s katerimi sem celo opravil zdravniški pregled za vozniški izpit.

Od tega je sedaj že skoraj 6 let in mesečne leče še vedno nosim. Problem pa je, da se mi večanje dioptrije seveda še vedno ni ustavilo, tako da sedaj spet slabše vidim, poleg tega pa imam oči stalno vidno utrujene.

Sedaj bi rad zadevo rešil enkrat za vselej, si oči natančno pregledal in kupil očala, preden si naredim še večjo škodo.

Ker se zavedam kakšno traparijo sem naredil in se je sramujem bi se rad izognil dolgim pogovorom z osebnim zdravnikom in raznimi branji črk na tabli na steni. Kje bi lahko na enem mestu opravil tak pregled, kot bi ga potreboval?

Pri okulistu v očesni ambulanti ali pa pri optiku, kjer imajo tudi okulistične preglede. Lahko pa splošnega zdravnika prosite za napotnico in pregled krije zdravstvena zavarovalnica, vendar se morate pred tem pozanimate kje opravljajo preglede na koncesijo.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close