Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija pomagajte mi!

pomagajte mi!

Pozdravljeni! Stara sem 32 let in počasi vedno bolj obupujem. Pri 6 letih so mi na prvem sistematskem pregledu ugotovili kratkovidnost , tedaj sem imela dioptrije -1,50 na obeh očesih. Z leti se je vid vedno bolj slabšal, tako da sem pri 16 letih že imela dioptrijo -8, na levem očesu nekoliko manj. Kasneje so mi ugotovili, da imam tudi astigmatizem. Tedaj sem prešla na poltrde kontaktne leče. Pred štirimi leti sem začela jemati mehke leče, ker so mi trde leče povzročale vedno več težav (utrujene oči, občutek peska v očeh…). Sedaj pa se mi je vid poslabšal že na -12.00 na obeh očesih! Le kaj naj naredim, saj me je grozno strah da bo z leti vedno slabše… Naj povem, da je moja kratkovidnost familiarna, saj ima tudi moj oče zelo visoko dioptrijo (je skoraj slep, zato je tudi invalidsko upokojen). Se da to kako ustaviti? Mi priporočate operacijo? Prosim, pomagajte mi!

Napredovanja dioptrije ne moremo napovedati in tudi ne kdaj se bo ustavilo. Za kaj tocno gre pa vam brez pregleda tezko recem, ker le s pregledom bi morda lahko ugotovila, ce se dioptrija spreminja tudi zaradi spremenjene ukrivljenosti roženice.
Pomembno je, da se pri kratkovidnih vsaj na nekaj let pregleda očesno ozadje pri široki zanici, da se lahko tako oceni, če gre za kakšne spremembe. Glede operacije pa je potrebno narediti temeljit pregled in šele na osnovi preiskav oceniti ali je operacija možna.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close